Altın ve dolardaki son artışlar ve Merkez Bankası'nın faiz indirme olasılığını değerlendiren Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, altın fiyatlarının artması ve diğer spekülatif dalgalanmaların, Türkiye ekonomisinin kırılgan bir yapıya sahip olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi.
Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, yatırımcıların gerçek yatırım yapmak yerine spekülatif hareketlerde bulunarak dövizde, altında ve diğer yatırım araçlarında daha fazla dalgalanmaya sebebiyet vereceğine dikkat çekti. Güneş, "Altında, dövizde ve diğer yatırım araçlarında da dalgalanmalar devam edecektir. Bunun nedeni Türkiye'deki siyasi ortamın güvenini yitirmesidir. Bu durum ekonomiyi olumsuz olarak etkilemektedir." dedi.
Yatırımcıların spekülatif yatırım yerine gerçek yatırıma yönelmesi gerektiğine değinen Güneş, şunları kaydetti: "Merkez Bankası'nın 24 Şubat'taki toplantısından çıkacak sonucun etkileri şimdiden görünmeye başladı diyebiliriz. Çünkü faiz oranları inecek diye bekleyenler bankadaki Türk paralarını alıp tamamen diğer yatırım araçlarına yönlendirmeye başladılar. Faizin inmesi demek altının, doların diğer yatırım araçlarının fiyatlarının artması demek. Bu durumda faiz inse bile belki diğer yatırım araçlarının fiyatları daha fazla artmayacaktır."
Faizin düşmesi durumunda enflasyon oranın artacağının bilgisini veren Güneş, "Enflasyonun artması döviz kurundaki dalgalanmalara neden olur. Faiz indirimine gidilirken belli bilimsel verilerden yararlanılarak yapılması gerekir. Bir anda indirime gitmekb Türkiye ekonomisini olumsuz etkiler." ifadelerine yer verdi.
CİHAN