Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Kore ve
Türkiye arasında bir Serbest
Ticaret Anlaşmasının (STA)
ekonomik ilişkilerin gelişmesine ivme kazandıracağını belirterek, ''Yakın bir zamanda bunu sonuçlandırmaya çalışacağız'' dedi.
Lee, Dış
Ekonomik İlişkiler Kurulu (
DEİK) tarafından düzenlenen Kore-Türkiye CEO Toplantısı'nda, Kore ve Türkiye'yi ''kardeş
ülke'' olarak tanımladı.
Türkiye'nin dünyada yaşanan krize rağmen hızla gelişen bir ülke haline geldiğine değinen Lee, gelişme hızı devam ettiği takdirde Türkiye'nin dünyada önde gelen ülkelerden biri olacağını söyledi.
Lee, Türkiye ve Kore arasındaki ekonomik ilişkilerin dengeli hale getirilmesi gerektiğine işaret ederek, ''STA ekonomik ilişkilerin gelişmesine ivme kazandıracaktır. Yakın bir zamanda bunu sonuçlandırmaya çalışacağız'' dedi.
Ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda potansiyel bulunduğunu ve işadamlarının bunun için istekli olduğunu ifade eden Lee, hükümetlerin işadamlarının önünü açması gerektiğine dikkati çekti.
-Yeni Teşvik Sistemi-
Ekonomi Bakanı Zafer
Çağlayan da, Türkiye ile Kore arasındaki siyasi, kültürel, tarihi ilişkilerin ekonomik ilişkilere yansımadığını kaydederek, iki ülke arasındaki dış ticaretin dengeli ve karşılıklı olarak artırılmasını istediklerini ifade etti.
İki ülke arasındaki 6,8 milyar dolarlık ticaretin yüzde 92'sinin Kore'nin Türkiye'ye ihracatından oluştuğunu dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:
''Bir
araç 4
tekerlek üzerinde gider. Bizim ticaret dengemize baktığımızda araç, iki teker üzerinde gidiyor. Çünkü Türkiye tarafı Kore'ye 500 milyon dolar ihracat yaparken, Kore Türkiye'ye 6 milyar dolardan fazla ihracat yapıyor. Hem
arabanın kapasitesini artıralım, hem de araba 4 teker üzerinde gitsin.''
Türkiye ve Kore'nin sektörel olarak birbirine
rakip olmadığını kaydeden Çağlayan, ''Bundan dolayı birçok alanda ortak yatırım yapma ve üçüncü ülkelerde
işbirliği alanları yüksek. Asıl önemli olan Türk ve Koreli firmaların birlikte üçüncü ülkelerde iş yapması'' dedi.
Çağlayan, yatırımların karşılıklı artırılması için STA'nın iki ülkenin lehine olacağına işaret ederek, Türk tarafı olarak bunun imzalanmasına hazır olduklarını bildirdi.
Yeni
teşvik sistemine değinen Çağlayan, ''Bilhassa Koreli dostlarımızın sektörleriyle ilgili önemli avantajları içerecek bir
teşvik sistemi hazırlıyoruz.
Otomotiv,
kimya,
rafineri hizmetleri başta olmak üzere,
elektronik,
havacılık, uzay alanları teşvikte önemli yer alacak.
Güney Koreli firmalar dünyada en iyi rekabeti yapabilecek olan
üretim için Türkiye'yi
tercih edecektir'' diye konuştu.
-''Kore ve Türkiye çok alanda benziyor''-
Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Sukwoo Hong, Kore ile Türkiye arasındaki STA müzakerelerinde önemli yol alındığını ifade ederek, iki ülkenin geleceğe yönelik işbirliği yapabileceğine işaret etti.
Sukwoo, iki ülke şirketlerinin know-how ve teknolojilerini paylaşarak, üçüncü ülkelerde faaliyet gösterebileceğine işaret ederek, ''Kore ve Türkiye, çok alanda benziyor. İşbirliğinin geliştirilmesini bekliyoruz'' dedi.
AA