Gıda,
Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı, 2011 yılında 35 bin 459 arı yetiştiricisine, yaklaşık 5 milyon kovan için 35 milyon lira
destek ödemesi yaptı. Kanatlı ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan
Öztürk, 2011 yılında arılı kovan desteğinin kovan başına 7 lira, bombus arısı desteğinin ise koloni başına 60 lira olarak ödendiğini kaydetti.
Hakan Öztürk, 2011 yılında yaklaşık 52 bin koloni için 2 milyon 600 bin lira destekleme ödemesi yapıldığını söyledi. Öztürk,
Türkiye'nin yıllık 83 bin ton bal
üretimi ve 5 milyon 300 binin üzerindeki kovan varlığı ile dünyada ikinci sırada olduğunu ancak kovan başı bal veriminde dünya ortalamasına henüz yetişemediğini bildirdi.
Türkiye'nin kovan başı bal veriminin yıllara göre 15-17 kilogram arasında değiştiğini, dünya ortalamasının ise 20 kilogram olduğunu belirten Öztürk, amaçlarının bal verimini dünya standartları düzeyinde artırmak olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin dünya üzerindeki bal veren nektarlı bitkilerin 4'te 3'üne sahip olduğunu belirten Hakan Öztürk,
çiçek,
kestane,
kekik, geven, narenciye,
pamuk ve
ayçiçeği ballarının ülkemizin en önemli bal çeşitleri olduğunu bildirdi.
Batı
Akdeniz ve
Güney Ege'de çam balı üretim alanları bulunduğunu aktaran Öztürk, Türkiye'nin bu alanda dünyada en büyük paya sahip olduğunun altını çizdi.
Hakan Öztürk, 'Arıcılık Kayıt Sistemi'ne giren, en az 30 kovana sahip ve kovanlarına plaka takmış birlik üyesi olan arıcıların Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri'ne başvuruda bulunarak desteklerden faydalanabileceğini de sözlerine ekledi.
(CİHAN)