Türkiye'de yıllardır konuşulan ve hiç bir tedbir alınmayan kara para giriş çıkışının cari açığı dengelemek için kullanıldığı iddia edildi. 7 Haziran erken seçimlerinin hemen ardından hükümetin ilk icraatı 8 Haziran'da yasa değişikliğine giderek ülkeye giren ve çıkan paraların hesabının sorulmamasını sağlamak olmuştu.
Merkez Bankası, ağustos ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre cari açık dış ticaret açığındaki düşüşe paralel ağustos ayında sert daralma kaydederek Ekim 2009'dan bu yana en düşük olan 163 milyon dolara gerilerken, Ocak-Ağustos döneminde ise 25 milyar 674 milyon dolar oldu.
Bugün'den Mustafa Yağmurlu'nun haberine göre, 12 aylık cari işlemler açığı ise 43 milyar 47 milyon dolara geriledi. Cari açık temmuzda 3.19 milyar dolar, geçen yılın ağustos ayında 2.22 milyar dolar olmuştu.
Açığın yüzde 45’i kadar
Cari işlemler açığındaki iyileşmeye kaynağı belirsiz para girişinin rekor seviyelere çıkmasının büyük etkisi oldu. Merkez Bankası cari işlemler dengesi verilerine göre ağustos ayında net hata noksan (kayağı belirsiz para) kaleminden 1 milyar 430 milyon dolar para girişi oldu. Yine aynı kalemde yılın ilk 8 ayında (ocak-ağustos) 10 milyar 946 milyon dolarlık bir para girişi olduğu gözleniyor. Ekonomist Ziya Akkurt cari açığın yüzde 45’nin bu kaynağı belirsiz paradan karşılandığını belirtti. Merkez Bankası verilerine göre 2002-2015 yılları arasında 39 milyar 168 milyon dolar meçhul para girdi. Akkurt, Türkiye finans piyasalarından kaçan paranın yerini kaynağı belirsiz paranın aldığını belirtti.
40 milyar dolara yaklaştı
Çıkarılan kanunlarla gümrüklerden bavulla gelen paralara her hangi bir engelin olmadığını ifade eden Akkurt, “Seçimlerden önce bu tür paraların girişi hızlanıyor.
Seçimden sonra bu paranın çıkacağına inanıyorum. Bu para ekonomiler için sağlıklı değil. Kaliteli bir finansman kaynağı olmuyor. Girişleri gibi çıkışları da hızlı olur. Yılbaşından bu yana tahvil ve bono çıkışları 5 milyar doları ulaştı” dedi.
Sürdürülebilir iyileşme zor
ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, sürdürülebilir bir cari açık iyileşmesinin mevcut şartlarda görünmediğini belirtti. Erkan, “Türkiye’nin büyüme görünümü açısından ihracat ve ithalatın aynı anda geriliyor olması daraltıcı bir etkiye sahiptir” dedi.
Kâr transferleri yavaşladı
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, cari dengedeki iyileşme görünümünün korunduğunu söyleyerek, “Ağustos ayında cari açığın sınırlı kalmasında, dış ticaret açığındaki sert daralmanın yanı sıra, doğrudan yatırımlara ait kâr transferlerinde devam eden yavaşlamanın da etkisi bulunuyor. Turizm gelirleri mevsimsel olarak katkı sağlasa da, beklenenden daha zayıf bir performans gösteriyor" dedi.
Adeta kaynak oldu
Ağustos ayında cari işlemler açığında iyileşme yaşanmasına karşın finansman tarafının kötüleştiğini belirten Goldman Sachs, ekonominin net sermaye çıkışı ile karşı karşıya olduğunu, bu sermaye çıkışının döviz rezervlerinde küçük düşüşe yol açtığını ve finansmanda ana kaynağın net hata-noksan hesabı olmaya devam ettiğini vurguladı.