'Ekonomiyi üretim değil, tüketim yönlendiriyor'


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomik büyümenin yüzde 2,3 ile beklentilerin üstünde olduğunu belirterek, "Harcamalardaki büyüme açısından bakıldığında baz etkisinin de katkısıyla büyümeyi özel tüketimin çektiği görülüyor." dedi.

2015 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendiren Yorgancılar, "Kamu yatırım harcamaları rekor düzeyde gerilerken kamu tüketimi az da olsa büyümeye katkı yapmıştır ancak belirsizlikler nedeniyle toplamda yatırım artışının durması, geleceğe ilişkin beklentilerin ne derece olumsuz hale geldiğini ortaya koyuyor." dedi. Mal ve hizmet ihracatının gerilemesinin, geleneksel pazarlarda yaşanan siyasi sıkıntılar ve canlanamayan AB'nin bir yansıması olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, şunları kaydetti: "Harcamalar açısından büyüme verilerindeki ümit veren tek gelişme, dört çeyrektir gerileyen özel sektör makine-teçhizat yatırımlarının artmasıdır. Bununla birlikte sanayi üretim artışının durması, anahtar sektör imalat sanayisinin ise sadece binde 8 büyümesi, biz sanayicilerin oldukça zor durumda olduğumuzu ortaya koyuyor."

'YERLİ MALI TERCİHİ GÜÇLENDİRİLMELİ'

İmalat sanayisinin ilk çeyrek büyümesini de değerlendiren Yorgancılar, ekonomik ve siyasi türbülansın olduğu, hukuk devleti algısının zayıfladığı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarının adeta kapandığı bir dönemde iç talebin yüzde 4,5 büyüdüğüne dikkat çekti. Sektördeki yüzde binde 8'lik büyüme talebininse daha çok ithal ürünlere yöneldiği, sanayicinin üretim yerine stokları kullanarak nakde geçmeyi tercih ettiği anlamına geldiğini ifade eden Yorgancılar, "Stokların yüzde 1,4 gerilemesi de bu değerlendirmeyi destekliyor. Bu durum da reel sektör için uygun bir makro iklimin oluşturulması, yerli malı tercihinin güçlendirilmesi ile sanayide yeni bir yatırım ve ihracat hamlesine olan ihtiyacı ortaya koyuyor." dedi.

'HÜKÜMETİN BİR AN ÖNCE KURULMASINI BEKLİYORUZ'

2015 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretiminin durduğunu, tarım üretiminin yüzde 2,7, hizmet üretimininse yüzde 4,1 arttığını kaydeden Yorgancılar, uzun yıllar büyümenin lokomotifi olarak görülen inşaat sektöründe üretimin, 2014'ün son çeyreğinin ardından bu yılın ilk çeyreğinde de gerilediğini dile getirdi. Arz fazlası, iç talepteki yavaşlama ve faizlerdeki artışın inşaat sektörünü olumsuz etkilediği tespitinde bulunan Yorgancılar, "Ayrıca çok geniş bir kitleye iş imkanı sağlayan ticaret ve ulaştırma sektörlerindeki yüzde 1 düzeyinde düşük büyüme, sanayi üretim artışının durmasıyla yakından ilgilidir." diye konuştu. Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik şartların ve birikmiş sıkıntıların uzun süreli siyasi belirsizliği kaldıramayacağını vurgulayan Yorgancılar, "Siyasi parti liderlerinin, diyalog ve uzlaşma rejimi olan demokrasinin gereklerine uygun davranmaları ve buna bağlı olarak demokrasinin niteliğinin arttırılması, hukuk devletinin ihtiyaçlarına uygun adalet sisteminin oluşturulması, seçim sistemi ve barajın gözden geçirilmesi, bürokraside kariyer sisteminin oluşturulması, kurumsallaşma alanındaki yetersizliklerin giderilmesi gibi siyasetüstü öncelikli konularda anlaşarak bir an önce hükümeti kurmalarını bekliyoruz. Yeni hükümetten de reel sektör ve sanayileşme perspektifli yeni bir büyüme stratejisini bizlerin de katkısıyla belirlemesini ve belirsizlikleri ortadan kaldıracak adımlar atmasını istiyoruz. Kanımızca Türkiye'nin içinde bulunduğu politik, sosyal ve ekonomik koşullar, koalisyon hükümetini avantaja çevirmeye son derece uygundur. Zaman, koalisyonu bu kez fırsata dönüştürme zamanıdır. Liderlerin, bu fırsatı değerlendirecek sağduyuyu göstereceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Ekonomiyi üretim değil, tüketim yönlendiriyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER