Anavatan Partisi (ANAP) ve Turgut Özal dönemine damga vuran siyasetçilerden, Başbakan eski yardımcısı Ekrem Pakdemirli İzmir'de toprağa verildi. Başına ağır bir metal parçanın çarpması sonucu komaya giren ve bir süredir edavi gördüğü Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 76 yaşında hayatını kaybeden Pakdemirli, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Balçova Mezarlığı'nda defnedildi. Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına çok sayıda siyasetçi katıldı. Bunlar arasında ANAP kökenli siyasetçilerden Millî Savunma esk Bakanı Vecdi Gönül, Adalet esik Bakanı Oltan Sungurlu, TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu, Devlet eski Bakanı Işılay Saygın ve İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Burhan Öfatura da vardı. CHP'yi TBMM Başkan Vekili Akif Hamzaçebi temsil ederken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Pakdemirli'yi uğurlayanlar arasında yer aldı.
Cenaze namazından önce duygularını dile getiren Hamzaçebi, Ekrem Pakdemirli ile Maliye Bakanlığı döneminde beraber çalıştığını belirterek, "Sayın Ekrem Pakdemirli, Maliye Bakanlığı'nda bürokrat olarak çalıştığım yıllarda Maliye bakanlığımızı yaptı. Bir dönem kendisiyle çalışma fırsatını bulmuştum. Çok değerli bir insandı. Saygı duygularıyla yaklaştığım bir insandı. Maalesef her fani gibi aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin. Yakınları ve ailesine Allah sabır versin. O Maliye bakanı olduğu dönemde, ben Ankara defterdarıydım. Kısa bir dönem çalıştık. Sonra kendisi istifa etmişti ama siyasete devam etti tabii ki. Çok değer verdiğim bir insandı. Tekrar rahmet diliyorum." diye konuştu.
Eski Bakan Aksu ise şunları söyledi: "Başımız sağolsun. Çok değerli bir dostumuz, arkadaşımız. Bir devlet adamı. Güzel hizmetler yapmış bir insan. Allah rahmet eylesin. Önce ailesine, sonra bütün milletimize başsağlığı diliyorum."
Başkan Kocaoğlu da Pakdemirli'nin ülkeye büyük hizmetler yaptığını belirterek, şunları ifade etti: "İzmir'e çok büyük hizmetler yapmış. Hem bir öğretmen, eğitimci, aynı zamanda çok iyi bir mühendis, devletadamı, Maliye bakanlığı, Başbakan yardımcılığı, Ulaştırma bakanlığı yapmış çok kıymetli bir değerimizi, büyüğümüzü kaybettik. Yine çalışırken, üretirken elim bir kaza sonucu rahatsızlandı. Ben tüm ailesine, yakınlarına, sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Nur içinde yatsın. Biz de naaşı önünde saygıyla eğiliyoruz. Tüm hizmetleri için hem ülkemiz adına hem de kentimiz adına teşekkürlerimizi iletiyoruz. Nur içinde yatsın."
ANAP iktidarlarında, Özal ve Mesut Yılmaz'ın kurduğu hükümetlerde uzun süre ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcılığı görevi yürüten, Maliye ve Ulaştırma bakanlıkları da yapan Prof. Dr. Pakdemirli, 21 Ekim 2015'te Manisa'nın Akhisar ilçesindeki tarlada, kendi üretimi olan zeytin toplama aparatını tanıttığı sırada başını, traktörün yük kaldırmak için kullanılan parçasına çarpmıştı. Ağır yaralanan Pakdemirli, önce Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Burada beyin ameliyatı yapıldıktan sonra CBÜ Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi'ne sevk edilmişti. İki kez beyin ameliyatı geçirmiş ancak bilinci açılmamıştı. 2015'in son günü saat 07.55 sıralarında, kalp durması sonucu vefat etmişti.
EKREM PAKDEMİRLİ KİMDİR?
Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli, 1939'da İzmir'de dünyaya geldi. Orta öğrenimini Manisa'da tamamladı. ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Aynı okulda yüksek lisans derecesi aldı. Londra Imperial College'de doktorasını tamamladı. Devlet Planlama Teşkilatı'nda grup başkanlığı ve müsteşar yardımcılığı, Dokuz Eylül Üniversitesi rektör yardımcılığı, Hazine ve Dış Ticaret müsteşarlığı, Başbakanlık başdanışmanlığı ve merkez büyükelçiliği görevlerinde bulundu. 18, 19, 20 ve 21. dönemlerde Manisa milletvekili olarak Ulaştırma bakanlığı, Maliye ve Gümrük bakanlığı, Devlet bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. Turgut Özal'a en yakın bakanlar arasında gösterildi. Özal'ın cumhurbaşkanı olmasının ardından Yılmaz başbakanlığında kurulan iki hükümette de bakan olarak görev yaptı. 2003 yılından bu yana Bilkent, Başkent ve İstanbul Ticaret üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Evli, beş çocuk ve yedi torun sahibi Pakdemirli, uçuş merakıyla da biliniyordu.
Turgut Özal'ın en yakınındaki isimlerden biri olan Ekrem Pakdemirli, ODTÜ Makine Mühendisliği'nden mezun olmasının ardından aynı üniversitede akademik kariyerine devam etti. Yurtdışında eğitim gördü. Parlak akademik hayatın ardından Devlet Planlama Teşkilatı'nda müsteşar yardımcılığı ve Hazine müsteşarlığı yaptı. Özal'ın başdanışmanlığını yürüttü. 1987 yılında siyasete atılarak Manisa milletvekili seçildi. ANAP'ın ekonomi kurmaylarının başında geliyordu. Dört dönem milletvekili yaptı. Ulaştırma, Maliye, Gümrük ve ekonomiden sorumlu Devlet bakanlıkları görevlerinde bulundu.
Turgut Özal, Köşk'e çıkmasının ardından Anavatan Partisi'nin başına geçmesi muhtemel isimleri, "18 Türk büyüğü" olarak belirlemişti. Anket yaparak bu isimleri milletvekillerine oylattı, böylece 18 kişilik listeyi dörde indirdi. Ekrem Pakdemirli, bu isimlerden biriydi. Diğerleri Mesut Yılmaz, Mehmet Keçeciler ve Hüsnü Doğan olmuştu. Özal'ın cumhurbaşkanı olmasının ardından Yılmaz'ın yanında yer aldı.
'SÜLEYMANOĞLU'NU 7 MİLYON DOLARA ALDIK'
Uzun yıllar birlikte çalıştığı Turgut Özal ile ilgili hatıralarını, "Özal'ın Mirası" isimli bir kitapta topladı. Burada, yakın tarihe ışık tutan pek çok önemli olaya yer verdi. Özal'ın girişimiyle ünlü halterci Naim Süleymanoğlu'nun Türk vatandaşlığına geçişini ise şöyle anlatıyordu: "Bir gün Turgut ağabey, 'Naim Süleymanoğlu'nu Türk vatandaşı yapacağız ama 7 milyon dolar istiyorlar.' dedi. Ben de bu parayla 70 köye su götüreceğimi söyledim. Bana dönüp dedi ki, 'Naim Süleymanoğlu'nu aldık, olimpiyatlara gitti, Türk bayrağıyla yarıştı ve şampiyon oldu. Türk bayrağı göndere çekilerek İstiklâl Marşı okundu. Bu marşın yurtdışında okunması için kaç para verirsin?' Bunu anlatınca gözlerim doldu. 'Verelim be ağabey.' dedim. Bulgar istihbaratına, 7 milyon doları çantaya koyup gönderdik."
TÜRK OKULLARININ DESTEKÇİSİYDİ
Ekrem Pakdemirli, yurtdışındaki Türk okullarının her zaman en önemli destekçilerinden oldu. Çeşitli vesilelerle Türk okullarının fahri konsolos gibi görev yaptığını, Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı sağladığını dile getirdi. Hizmet Hareketi'ne yönelik iftiralara hiçbir zaman itibar etmedi. Turgay Yavuz tarafından kaleme alınan ve Pakdemirli'nin hatıralarının yer aldığı, "Özal'ın Mirası" isimli kitapta, Fethullah Gülen Hocaefendi ile tanışmaları şöyle anlatılıyor: "Fethullah Gülen Hocaefendi ile İzmir'de tanıştık. Hocaefendi, Bornova Merkez Camii'nde vaiz idi. Ben de üniversitede hocaydım. Ben İzmir'e 1972'de taşınmıştım. İlk başlarda vaazlarını dinledim. Daha sonra Hacı Kemal Erimez vasıtasıyla zaman zaman Hocaefendi ile görüştük. Hocaefendi ile irtibatımız Hacı Kemal Erimez vasıtasıyla devam etti. 1980 ihtilali yaklaşırken Turgut Özal, Hacı Kemal Erimez ve Fethullah Gülen'in de aralarında bulunduğu kişiler ile beraber Ankara'da benim evimde biraraya geldik. Bu toplantıda Fethullah Gülen'e askerlerin söz dinlemediğini, darbe yapacaklarının kesinleştiğini, kendisinin saklanmasının iyi olacağını tavsiye ettik." CİHAN