Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ekrem Şenol, "Eğitim keşmekeşliklerle başladı. Okullar hazır değil, öğretmenler hazırlanamadı. Öğrenciler, yaşadığı yerlerden çok uzaktaki okullara gitmek zorunda bırakıldı" dedi.
Ekrem Şenol, yeni eğitim sezonunun başlamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, öğretim döneminin sıkıntılarla açıldığını belirtti. Okullarda fiziki yetersizlikler olduğunu anlatan Şenol, bunlarla birlikte öğrencilerin yerleşim yerlerinden çok uzaktaki bir okula gönderilmesi, derslik açığı gibi problemler olduğunu dile getirdi. Şenol, şöyle devam etti: "Eğitim keşmekeşliklerle başladı. Okullar hazır değil, öğretmenler hazırlanamadı. Öğrenciler, yaşadığı yerlerden çok uzaktaki okullara gitmek zorunda bırakıldı. Okula ulaşmak için 2-3 araba değiştirmek zorunda. Bu sistemi değiştirmek lazım. Zaten bu sistem oturmadı. Sistem öncelikle veliler ile öğrencilerin aleyhine. İlçelerdeki okulların puanı düşük olsa, velilere bir külfet getirilmiş olmaz. Birçok yerde bazı okullar imam hatip okullarına dönüştürüldü. Biz imam hatiplere karşı değiliz. Milletin maneviyata ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. Ancak imam hatiplere yeterli öğrenci kayıt yaptırmıyor. Sınıflar tam dolmuyor. Buna karşın diğer okullarda da sınıflarda kapasite yetersizliği sıkıntısı yaşanıyor. Öğretmenler bu sınıflarda ders vermekte zorlanıyor. Eğitimde derslik açığı var. Ciddi miktarda öğretmen açığı yok. Okullar fiziki anlamda yetersiz. Öğrencilerin enerjisini atacağı yeterli alan yok. Devlet okullarında öğrenim gören öğrenciler, Anadolu liselerinin son sınıfındaki öğrencilerin, velilerin karşısına zorluklar çıkarılarak özel okullara yönlendiriliyor. Bu ayrı bir problem. Böyle bir durum velilere ayrı bir külfet getirmektedir. Devletin okulları boş, özel okullar dolu olacak."
"DERSHANELERİ ENGELLEMEK DİKTATÖRLÜK GÖSTERGESİ"
Dershanelerin faaliyetlerine izin verilmemesine de değinen Şenol, "Dershanelerin kapatılmasına ilişkin yasayı Anayasa Mahkemesi iptal etti. Bunun ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dershanelerin faaliyetlerini durdurmaya dönük genelgeyi de Danıştay iptal etti. Mutlaka dershanelerin öğrencilere takviye eğitimi vermesi gerekiyor. Mahkeme kararları olmasına rağmen hala insanların eğitim özgürlüğü ellerinden alınmaktadır. Bunun anlamı şudur; Türkiye Cumhuriyeti'nde diktatörlük yapılıyor. Hukukun ortadan kalktığı yerde huzur ve güvenlik olmaz. Bu iç barışı bozar. Eğitim ve öğretimin kalitesi düşer. Gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Mahkeme kadıya mülk değildir. Baki olan devlettir." şeklinde konuştu.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ki illerde görevli öğretmenlerin güvenliklerinin sağlanması gerektiğini de belirten Şenol, eğitimcilerin başına gelebilecek saldırıların sorumluluğunun ağır olacağını ifade etti. CİHAN