KARS (CİHAN)- Doğu Anadolu Bölgesi'nin ağır kış şartlarında bir müteşebbis, Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki jeotermal kaynaklar üzerine sera kurdu. İşadamı, bin 925 metre râkımlı ilçede, eksi 35 derece hava sıcaklığında domates yetiştirmeye başladı. Rusya, Azerbaycan, İran ve Gürcistan'a ihraç edilecek domateslerin ilk hasadı, ilçe pazarlarında satışa sunuldu.
Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ta faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı'nın, Diyadin Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin, "Kaplıca Serayla Tanışıyor" projesine hibe desteği vermesi, uluslararası bir şirkete ilham kaynağı oldu. Ticari faaliyetlerini Azerbaycan'da yürüten Ağrılı işadamı Abdülbari Güzel'in İntersun şirketi, jeotermal kaynakların bulunduğu bölgede, 20 dönüm alan üzerine 8 milyon TL bütçeyle domates serası kurdu. Kar kalınlığının 1 metreyi, hava sıcaklığının da eksi 35 dereceleri bulduğu ilçedeki bu sera, jeotermal enerjiyle ısıtılıyor. Salkım tipi domates yetiştirilen serada ilk hasat bu hafta başladı. İşçilerin büyük bir heyecanla topladığı 5 ton domates, ilçe pazarlarında çok düşük fiyatla Diyadin halkına satıldı. Bu yatırımla birlikte bölge, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "organize seracılık bölgesi" ilan edildi.
'YILIN 12 AYI HER TÜRLÜ SEBZE YETİŞTİRİLEBİLECEK'
İntersun Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bakır, çoğu kadın 75 kişinin serada istihdam edildiğini söyledi. Yılın 12 ayı her türlü sebzeyi yetiştireceklerini belirten Bakır, mahsulleri ihraç edeceklerini belirterek, "Kurduğumuz bu serayla bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine ve halkımıza, istenildiği zaman, eksi 35 derecede de olsa tarımın yapılabileceğini, Diyadin'de boşa akıp giden jeotermal kaynakların değerlendirilebileceğini göstermek istedik. Burada kurulacak organize seranın yanında, bin dönüm arazi üzerine başka seralar da kuracağız. Yıllardır Diyadin'de boşa akan kaynakları üretime dönüştürdük. Dünyanın en kaliteli ürününü burada yetiştirdiğimizi söyleyebilirim. Normal sera domatesinin yoğunluğu iki üç arasında ama bizim domateslerin yoğunluğu şu anda beştir. Bu da buradaki ürünlerin temiz bir havada, organik olarak yetiştiği anlamına geliyor. Yetiştirdiğimiz ürünleri, başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, İran ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç etmeyi hedefliyoruz." dedi.
'ANTALYA'DAKİ DOMATESTEN DAHA KALİTELİ VE VERİMLİ'
Şirketin danışmanı olan Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Eraslan ise bölgeyi sadece ekonomik değil, sosyal, kültürel ve çevre açısından da kalkındırmaya çalıştıklarını belirterek, "Bakanlıkla birlikte burada bin dönüm üzerine sera kurulacak. Bu serada yaklaşık 70 bin ton, onu da 1 dolardan sayarsak 70 milyon dolarlık bir ihracat yapılacak. Bu projeyi bölgeye yaygınlaştırıp 10 tane daha kurarsak 700 milyon dolar yapıyor. Bu, Kayseri'nin ihracatına eşittir. Bu domatesin lezzeti ve kalitesi de çok yüksek, çünkü burada doğal karbondioksit de veriliyor. Bu da Antalya'daki domatesten yüzde 40 daha fazla domates almanıza vesile oluyor. Allah, buraya çok önemli nimetleri bahşetmiş ama bunu değerlendirirsek ancak gelir elde edebiliriz." diye konuştu.
Serhat Kalkınma Ajansı Ağrı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ceren Kurğa da bu yatırımın. yereldeki potansiyelleri kullanmak açısından örnek teşkil ettiğini söyledi: "Bu yatırım sosyal kalkınmaya, özellikle de kadınların istihdamına büyük katkı sağlayacaktır. Bölgemizde yatırım yapmak isteyen girişimciler için yeterli devlet desteği de bulunmaktadır." Kurğa, işadamlarını ve girişimcilerimi bölge illerinde yatırım yapmaya davet etti. CİHAN