Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 30 yıl üzerinde çalışanlara “daha fazla emekli ikramiyesi verilmeli” kararına rağmen 300 bin emekli mağdur.
AYM’nin 7 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe giren kararından önce emekli olanlara 30 yılın üstündeki çalışmalara ‘ikramiye ödememe’ ısrarı sürüyor. Yasal düzenleme yapılmadığı için 30 yıldan fazla hizmeti bulunan 300 bin kişi hak ettiği ikramiyeyi almak için mahkeme kapılarını aşındırıyor.
20 bin ile 45 bin arasında kayıp
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Anayasa Mahkemesi kararı öncesi ve sonrası ayrımına gitmesi memur emeklilerini 20 bin ile 45 bin lira arasında zarara uğratıyor. Devlette 45 yıl çalışan ve AYM kararından bir gün önce bile (6 Ocak 2015) emekli olan bir vatandaşa 30 yıl hesabından ikramiye ödeniyor. 15 yıl fazla çalışması dikkate alınmıyor. AYM’nin kararının yayımından 1 gün önce emekli olanlara dahi 40 bin lira eksik ikramiye veriliyor.
Mahkemeleri kazanıyorlar
Bu kapsamda 300 bin memur emeklisi bulunuyor. Hak mağduriyeti yaşayan emekliler mahkemelere akın ettiği için dava dosyalarına her geçen gün yenisi ekleniyor. Mahkemeleri emekliler kazanınca da devletin kasasında mahkeme
masrafları çıkıyor.
Resmi Gazete’de yayımlanmasına rağmen Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediği için, ikramiye kararı daha önce emekli olanlara uygulanamadı. Geçen sürede hükümet yasal düzenleme yapmadığı için 7 Ocak tarihinden önce emekli olan 300 bin emekli düşük ikramiye almak zorunda kaldı.
Oyçokluğuyla iptal edildi
Anayasa Mahkemesi 26 Aralık 2014 tarihinde Emekli Sandığı Kanunu'nun, "Emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına" ilişkin hükmünü oyçokluğuyla iptal etti. Söz konusu karar 7 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Böylece, devlet memurluğundan emekli olanlar 30 yılın üstündeki çalışmaları için de ikramiye alma imkanına kavuştu.
Bugün gazetesi