Emniyet: Boğulanların çoğu yüzme bilmelerine rağmen boğuluyor


Havaların ısınmasıyla birlikte boğulma olaylarında da artış yaşanmaya başladı. Boğulma hadisesi yaşayan insanların çoğunluğunun yüzme biliyor olmasına karşın boğulduğunu bildiren Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Dairesi Başkanlığı, "Ülkemizde çok sayıda ırmak, baraj, göl ve gölet vardır. Bu su kaynaklarının tuzluluk oranı sıfır veya sıfıra yakın olup suyun kaldırma kuvveti düşüktür." açıklamasında bulundu. Açıklamada insanların tanımadıkları suda yüzmemeleri gerektiğinin altı çizildi.

Koruma Dairesi Başkanlığı, boğulma vakalarına karşı dijital ortamda uyarıcı broşür hazırladı. Ülke genelindeki emniyet birimlerine de dağıtılan broşürlerde, boğulma olaylarına karşı alınacak tedbirler yer alıyor. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Her yıl ülkemizde yüzlerce kişi serinlemek için girdikleri deniz göl gölet akarsu ve su birikintilerinde boğulma sonucu hayatlarını kaybetmektedir. Özellikle yaz aylarında deniz sezonunun açılması dolayısıyla sahillerimizin kullanım oranı yükselmekte buna bağlı olarak da boğulma olaylarında artış meydana gelmektedir. Boğulma vakalarının önemli bir kısmını da denizlerin dışında göl, gölet, akarsu, sulama kanalları, ırmak gibi kontrolsüz alanlarda gerçekleşmektedir. Bu nedenlerle halkımızı bilinçlendirmek ve boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanlığı'nca dijital broşürler hazırlanmıştır."

SULAMA KANALLARI VE BARAJLARDA YÜZMEYİN

Tek başınıza yüzen kişilerin sürat motorlarına dikkat etmesi gerektiğinin hatırlatıldığı açıklamada şu uyarılara yer verildi: "Tekne kullanıyorsanız, cankurtaran yeleği giyin.
Şaka niyetiyle de olsa, hiç kimseyi habersiz suya itmeyin. Su ile vücudunuz arasındaki ısı farkı çoğu zaman fenalaşmanıza ve paniğe kapılarak boğulmanıza sebep olabileceği için suya birden dalmayın. Yüzerken, küçük çapta da olsa, fenalık hissettiğiniz an sudan çıkın. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmeyin. Boğulmak üzere olan ve çırpınan birini gördüğünüz zaman, bu konuda tecrübeniz yoksa, kurtarmak için gitmeyin. Zira boğulmak üzere olan kazazede, can havliyle size tutunmaya çalışacak ve sizin de kendisi ile birlikte boğulmanıza sebep olabilecektir."

DAHA ÇOK YÜZMEYİ BİLENLER VE GENÇLER BOĞULUYOR

Boğulma olaylarından daha çok genç nüfusun etkilendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Ülkemizin geleceğinin teminatı olan çocuk ve gençlerimizin bu şekilde kaybı hepimizi derinden üzmektedir. İnsanlarımızın ve özellikle gençlerimizin hayatını korumak her şeyden önce insani bir ödev ve sorumluluktur. Boğulma hadisesi yaşayan insanların çoğunluğu, yüzme biliyor olmasına karşın boğulmaktadırlar. Ülkemizde çok sayıda ırmak, baraj, göl ve gölet vardır. Bu su kaynaklarının tuzluluk oranı sıfır veya sıfıra yakın olup suyun kaldırma kuvveti düşüktür. Ayrıca; baraj, göl ve göletlerin dibinin balçık olması, ırmakların da girdapları çok tehlike arz ederken yüzme bilinse dahi boğulma riskini artıran unsurlardır. Pek çoğu yüzme bilen insanlar, dibini görmediği suya girerek, hem kendi hayatını kaybediyor, hem de geride kalanlara onulmaz acı ve kederler yaşatıyor." denildi.

TANIMADIĞINIZ SUDA TEK BAŞINA YÜZMEYİN

Boğulmamak için uyulması gereken altın kuralları da açıklayan Koruma Dairesi Başkanlığı, şu tavsiyelerde bulundu: "Tanımadığınız bir suda tek başınıza yüzmeyin. Zeminini bilmediğiniz bir suya tepe üstü atlamayın. İyi bir yüzücü olduğunuzu ispatlamaya çalışmayın. Tehlikeli numaralar yapmaktan ve uzaklara açılmaktan kaçının. Deniz yatağı ve deniz simidi gibi içi hava doldurulmuş plastik yüzücülere güvenmeyin, kendinizi denizin kucağına bırakmayın. Çünkü farkında olmadan, rüzgar ve akıntı, plastik yatağı veya botu açığa sürükleyebilir. Çeken akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olun. Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler. Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz.

Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun. Her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin. Deniz içerisinde elini kaldıran birini gördüğünüzde bu kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu bilin. Kişiyi sakin olması konusunda (ses gibi yollarla) uyararak derhal cankurtaran çağırın. Can kurtaran yoksa, can simidi, halat gibi deniz malzemeleri atarak yardım edebilirsiniz."
CİHAN
<< Önceki Haber Emniyet: Boğulanların çoğu yüzme bilmelerine rağmen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER