BURSA (CİHAN)- GSM firmaları, daha çok abone kazanabilmek için sürekli televizyon ekranları ve gazete sayfalarında reklam yaparken Emniyet Genel Müdürlüğü, en pahalı tarifeyi açıkladı. Direksiyon başında cep telefonuyla konuşmanın kazalara davetiye çıkardığına dikkat çeken Trafik Hizmetleri Başkanlığı, "En pahalı tarife, araç kullanırken yapılan telefon görüşmesinin tarifesidir. Karar ver; aracını mı yoksa cep telefonunu mu kullanacaksın?" uyarısında bulundu.
Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücülerin daha fazla hata yaptığının vurgulandığı Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı açıklamasında, cep telefonuyla konuşan sürücünün bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamadığını ya da önlem almakta geç kaldığı anlatıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yapılan bir araştırmaya göre; bu gecikme çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabilmektedir. Saatte 60 kilometre/saat hızla giden bir otomobilin sürücüsünün frene basmasının bu kadar gecikmesi, durma mesafesinin 15 metre daha artması demektir. Bir çok araştırmada doğrulanan başka bir bulgu ise ele alınmadan kullanılan araca bağlı telefonların kaza riskini düşürmediğidir. Çünkü, sürücü için dikkat dağıtıcı olan telefonun fiziksel özellikleri değil konuşmanın yoğunludur."
"UNUTMAYIN EN PAHALI TARİFE DİREKSİYONDA TELEFONLA KONUŞMAK"
Açıklamada, araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışların sürücünün dikkatini dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabileceği vurgulandı. En pahalı telefon tarifesinin de dile getirildiği açıklamada, "En palalı tarife, araç kullanırken yapılan telefon görüşmesinin tarifesidir. Karar ver; aracını mı yoksa cep telefonunu mu kullanacaksın? Aracın güvenli bir biçimde yol alması, her şeyden önce sürücünün sorumluluğu altındadır. Cep telefonunu kullanımı sadece numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini arttırıcı bir etki yapmaktadır. 699 sürücü üzerinde yapılan bir başka araştırmada, telefon görüşmesi bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde ise 1.3 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Cep telefonunun sürücüler üzerindeki etkisini inceleyen araştırmalarda araç kullanırken cep telefonu kullanıldığında genel olarak; tepki verme süresinin gecikmesi, sabit bakış süresinin artması, kalp atım sayısı artması, daha fazla sayıda çevresel uyaranın gözden kaçması, karar verme süresinin uzaması, gibi sonuçların ortaya çıktığı görülmüştür." denildi.
CİHAN