Emniyet, polislerin yargılanmasına sebep olan dinlenen şahıslara yönelik yapılan çalışma ve isim listesini isteyen mahkemeye, evrakların gizli olduğu ve bazı dinlemelerin halen devam ettiğini gerekçe göstererek göndermedi.
Yazıyla usulsüz olduğu belirtilen ve polislerin yargılanmasına sebep olan dinlemelerin halen devam ettiği ortaya çıktı. Buna göre dinlemelerin usulsüz olduğu iddialarının çürüdüğü, davanın ortadan kalkması gerektiği belirtildi.
MAHKEME GÖNDERMEDİ
Eskişehir Emniyetinin 26 polisin yargılandığı usulsüz dinleme davasında, şüpheli polislerin suçlu olup olmadığının tespitinde önemli rol oynayacak olan dinlenen şahıslara yönelik yapılan çalışma dökümü ve isim listesinin mahkemeye göndermemesi dikkat çekti. 1. Ağır Ceza Mahkemesi, şüpheli ve avukatlarının talebi üzerine, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube'den, yargılamaya konu olan dinlenen şahıslara yönelik dinleme çalışma dökümü ve isim listesini istedi. Ancak Emniyet, evrakların gizli olduğunu, bazı kişilerle ilgili dinlemelerin halen devam ettiğini gerekçe göstererek mahkemeye göndermedi. İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin imzalı mahkemeye gönderilen yazıda, "Mahkemenizce asılları talep edilen İletişim Müdahale Talepleri içerisinde soruşturmaya konu olan iletişim araçlarının haricinde, (PKK, KCK, DHKP-C, MLKP, DEAŞ yani IŞİD) gibi örgütleri ile ilgili de iletişim araçlarına müdahale edildiği ve aynı kararda bu şahısların bulunduğu. Hali hazırda iletişimine müdahale edilen şahıs veya şahısların olabileceği. Bu kararların mağdurlar, müştekiler ve bunların vekilleri tarafından da incelenebileceği göz önünde bulundurulması. Yukarıda belirtilen örgütler ve bu örgütler içerisinde faaliyet gösteren şahısların ve hali hazırda iletişimine müdahale edilen şahısların haberdar olabileceği. Buna göre, gizlilik ilkesinin zaafiyete uğrayabileceğinin yanı sıra terör örgütlerine yönelik çalışmalarının deşifre olabileceği hususuna." ifadelerine yer verildi.
‘BAZI DİNLEMELER SÜRÜYORSA, BİZ NEDEN YARGILANIYORUZ?'
Polis avukatları, belgelerin suçun olup olmamasının ortaya çıkmasında önemli rol oynayacağını belirterek, yeniden istenmesini talep etti. Dava da yargılanan M.K. adlı polis, mahkemeye emniyetin bu gerekçesinin çelişkili olduğunu anlattı. M.K. hakime, "Belge suçlu olup olmadığımız ortaya çıkaracak. Ama dinlediğimiz şahıslarla ilgili çalışma, isim listesini, 'gizlidir, bazı dinlemeler devam ediyor' denilerek mahkemeye verilmiyor. Yargılanmamıza neden olan şahısların hala dinlemesi yapılıyorsa ki emniyet dinlemelerin devam ettiğini belirtiyor. O zaman biz neden yargılanıyoruz. Ya da o şahısları dinleyerek suç işlediysek, o zaman yargılanmamıza neden olan şahısları dinleyenler neden yargılanmıyor?" ifadelerini kullandı.
‘STAR YAYINLIYOR, BİZE GELİNCE GİZLİ OLUYOR'
Gizli ve dinlemelerin halen devam ettiği belirtilen evrakların 1,5 yıl önce Star Gazetesi'nde yayınlandığını kaydeden M.K., şöyle anlattı: "Bakın birisi dinlendiğini gazeteden öğrenip şikayetçi oluyor. Gizli denilen belge Star Gazetesi'nde geniş haber oldu, isimler yayınlandı. Ama mahkemeye gelince 'gizli' deyip göndermiyorlar. Gazetede yayınlanan belge mahkemeye neden verilmez. Belgeyi mahkemeye vermezseniz gerçek nasıl öğrenilecek. Bu nasıl gizlilik, çelişki değil mi?"
‘BENİ DE DİNLEMİŞLER, STAR'DA OKUDUM'
Mahkeme safhasında yaşanan bir gelişme ise emniyetin 'gizli evrak' gerekçesini çürütme adına dikkat çekti. Mahkemeye başvuran görevli polis S., "Polislerden şikayetçiyim. Beni de dinlemişler." dedi. Hakim, "Nereden çıkardın, nereden biliyorsun seni dinlediklerini?" diye sordu. Bunun üzerine polis S., "Star Gazetesi'nden öğrendim. Haberde dinlenenler listesinde adım vardı." cevabını verdi. CİHAN