Avustralya'nın başkenti Canberra'da bu ay yayınlanan istatistiklere göre Avustralyalı gençler arasında gıda alerjisi şikayetiyle hastanelere yapılan başvurular yüzde 110 oranında artış gösterdi. Araştırma sonucu gıda alerjisinin dünyada en fazla Melbourne'de yaşandığı ortaya çıktı. Ancak tüm araştırmalara rağmen hiç kimse gıda alerjilerindeki söz konusu artışın nedenini bilmiyor.
Dünyada gıda alerjileriyle ilgili istatistikler alarm veriyor. Amerikan Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Önleme Kurumu tarafından yapılan tahminlere göre 1997 yılından bu yana gıda alerjisi vakalarında yüzde 50 artış oldu ve bu yıl 18 milyon kişiye ulaştı.
En fazla gıda alerjisine neden olan gıdalar ise fıstık, kuruyemişler, süt, yumurta ve susam olarak sıralanıyor. Çocuklarda görülen gıda alerjisi vakaları ise son 20 yılda adeta patlayarak büyüdü. Gıda alerjilerinin Avustralya'da en fazla görüldüğü şehir ise Melbourne. Nitekim 2010 senesinden bu yana yapılan bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda, Melbourne'daki çocukların yüzde 10'unda gıda alerjisi olduğu tespit edildi.
Öte yandan, bilim insanları bütün çalışma ve araştırmalarına rağmen, gıda alerjilerinde son 20 yılda meydana gelen büyük artışı açıklamakta zorluk çekiyor. Özellikle Melbourne'un gıda alerjisinin neden bu kadar çok olduğuna yönelik herhangi bir tespit yok.
Canberra Üniversitesi'nden Dr Raymond Mullins, "Araştırmamızdaki istatistiki rakamlar ve yöntemde hiçbir yanlışlık yok. Daha geniş çaplı araştırmalar da bu gerçeği ortaya koyacaktır. Gıda alerjisi nedeniyle hastanelere başvurular, özellikle gençler arasında büyük bir artış gösterdi. Biz bu rakamların buz dağının sadece su üstündeki kısmı olduğuna inanıyoruz." dedi.
Özellikle gıda alerjisi konusundaki bir diğer sorun da, bazı kişilerin kendilerindeki gıda alerjisinin farkına varmayışları. Melbourne'da HealthNuts isimli bir gıda alerjisi araştırması yapan Dr. jennifer Koplin, "Pek çok insanın kendilerindeki gıda alerjisinin farkında olmadıklarını farkettik. Gıda alerjisini anlamak için belirli gıdaları tüketip sonucunu görmenin dışında daha iyi bir test de yok. Bu da her bir çocuk için en az 4 saat alıyor ve testler alerjili çocuklar için bazı riskler taşıyor." dedi.
Dr. Koplin'in 6 yıldan bu yana yaptığı araştırmada yer alan, en küçüğü bir yaşındaki çocuklar şimdi 6 yaş ve üzeri yaşlara geldi. Araştırmada toplam 5276 çocuk gözlemleniyor. Bu araştırma sonuçlarına göre, çocukların yüzde 3'ü fıstık, yüzde 9'u yumurta ve yaklaşık yüzde 1'i susama karşı alerjik rahatsızlık taşıyor. Bir yaşındaki küçük çocukların neredeyse yüzde 50'sinde bir yıl sonra yumurta alerjisi belirtileri ortadan kalkıyor. 4 yaşındaki gıda alerjili çocukların ise sadece yüzde 22'si fıstığa karşı olan alerjiyi yenebiliyor. CİHAN