Yılda 250 bin ton buğday üretilen Antalya'da bölgeye en uygun çeşidi belirlemek için yürütülen 'Antalya Buğdayını Arıyor Projesi' meyve vermeye başladı. Aksu'da 20 dekar araziye ekilen 12 buğday çeşidi hasat edildi. Hasat edilen çeşitler uzmanlar tarafından analiz edilip kalite ve verimi en yüksek buğdayı belirleme çalışması devam ettirilecek.
Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya'ya en uygun buğday çeşidini belirlemek için Kasım 2014'te 'Antalya Buğdayını Arıyor Projesi'ni başlattı. Projeye; Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) yanı sıra birçok kurum ile özel sektör de destek verdi. Proje kapsamında sahil ve yayla bölgelerinde toplam 12 çeşit buğday çeşidi ekildi. Aksu'da BATEM'e ait 20 dekar alana aralık ayında ekilen 12 buğday çeşidinin hasadı yapıldı. Hasat törenine ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ve Borsa temsilcileri yanı sıra BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, TİGEM Boztepe Tarım İşlemesi Müdürü Olcay Akın, Batı Akdeniz Biçerdöverciler Kooperatifi Başkanı Kadir Sarıcalar ile özel sektör temsilcileri katıldı.
ATB Başkanı Ali Çandır, Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi'nin talebi doğrultusunda başlatılan Antalya Buğdayını Arıyor Projesi'nin sonuç vermeye başladığını söyledi. Sahil ve yaylada 22 çeşit buğday ekimi yaptıklarını bildiren Ali Çandır, "Bilimsel çalışma metoduyla 22 çeşit buğdayın her safhası değerlendirildi. Buğday hasadımızı yaptık. Bölgeye en uygun buğdayın belirlenmesi için ekmeklik ve makarnalık olmak üzere buğday çeşitlerinin kalite ve verimi belirlenecek. Ardından bu buğday çeşitleri üreticiye tavsiye edilecek." diye konuştu.
Bölgeye en uygun çeşidi belirlemek için yapılan denemelerin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini belirten Çandır, "Üretici daha verim almak daha çok para kazanmak istiyor. Tüccar, malı toplu bir yerden alıp satmak istiyor. Fabrikatör daha kaliteli ürün istiyor. Biz de bu zincirin tüm halkalarını birlikte tamamlayarak sonuç alacağız. Yılda 250 bin ton civarında buğday üreten Antalya'da bu denemeler devam ederek. Bölgemiz için en kaliteli, verimli, dayanıklı buğday hangisi ise onu bulmanın yollarını arayacağız. Bu uzun soluklu bir iş." ifadesini kullandı.
BATEM Müdürü Abdullah Ünlü de hasat edilen buğday çeşitlerinin analizinin yapılacağını kaydetti. Ünlü, "Bu yolla bölgemize en uygun buğday çeşidini belirleyip Borsamız aracılığıyla üreticiye tavsiye edeceğiz." dedi. Ünlü, kurumların birlikte çalışarak bölge tarımı için iyi bir projeye imza attığını kaydetti. CİHAN