CAKARTA (CİHAN)- Dünyanın en pahalı çaylarından biri olarak gösterilen beyaz çay, Endonezya'da daha önce sömürgeciler ve zenginlerin içmesinden dolayı 'beyazların çayı' olarak biliniyor. Başta siyah ve yeşil çay olmak üzere birçok çay türünün üretildiği Endonezya'da, vatandaşların çoğu pahalı olmasından dolayı beyaz çayın tadını dahi bilmiyor.
ÜLKEDE BEYAZ ÇAYI, SÖMÜRGECİLER VE ZENGİNLER TÜKETMİŞ
Hollanda sömürgesi altında 350 yıl kalan Endonezya'da, beyaz çayı hep sömürgeciler ya da çok zenginler tüketmiş. Bu nedenden dolayı Endonezya'da beyaz çaya 'beyazların çayı' deniyor.
Dünya'da 'İmparator çayı' olarak da adlandırılan beyaz çay, ilk kez yedinci yüzyılda Çin imparatorları tarafından tüketiliyordu. Sadece saray halkının bildiği çayı, az sayıda üretici dışında halk bilmiyordu.
Öte yandan beyaz çay, çayın açmamış tepe tomurcuklarının kuru havada fermantasyona tabi tutulmadan doğal yollardan kurutulması sonucu elde ediliyor.
BEYAZ ÇAY KANSERE İYİ GELİYOR
Antioksidan oranı yüksek olan beyaz çay, kansere iyi geliyor. Ayrıca, yaşlanmayı yavaşlatma, vücudu gençleştirme, cilt güzelliği, zayıflatma, yağ birikimlerini eritme gibi özelliklere sahip.
Oregon Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre beyaz çayda bulunan kateşinler, kanserli hücre oluşumunu önleyerek bu tümörlerin büyümesini yavaşlatabiliyor. Yine aynı raporda yer alan bilgilere göre düzenli beyaz çay içmek karaciğer, cilt, göğüs, kolon, prostat, akciğer, yemek borusu, pankreas, mide ve yumurtalıkta kanser oluşma riskini azaltabiliyor. Amerikan Kanser Derneği ise beyaz çayı, meme kanseri atlatmış kişilere kanserin nüksetmesini önlemek için tavsiye ediyor.
Başkent Cakarta'da bulunan lüks gıda mağazası Seremi Botan'de satıcılık yapan Imba, beyaz çay üretiminin zor olmasından dolayı çok pahalı olduğunu söyledi. Imba'ya göre beyaz çayın tadını birçok satıcı dahi bilmiyor. Imba ayrıca, beyaz çay alacakları da uyarıyor: "Beyaz çayı alırken dikkat edin. Tozsuz ve karışımsız olmalı. Yapraklar, ince ve gümüşümsü yeşil renkte olmalı."
Ülkede, beyaz çayın fiyatı markadan markaya değişiklik gösteriyor. Çayın kilosu bin dolardan başlayıp iki bin dolara kadar çıkabiliyor. CİHAN