Gıda fiyatları ve dolardaki sert yükseliş vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Ocak ayından itibaren tırmanışa geçen enflasyon bu ay da hız kesmedi. Nisan’da enflasyon yüzde 1.63 arttı, yıllık enflasyon yüzde 7.91'e yükseldi.
PATATES EL YAKIYOR
Aylık enflasyonu körükleyen harcama kalemlerinin başında giyim ilk sırada yer aldı. Giyimde fiyatlar önceki aya göre yüzde 12.3 arttı. Giyimde en yüksek aylık fiyat artışı yüzde 32.9 ile kadın ceketinde görüldü. Vatandaşın cebini yakan bir diğer harcama grubu da gıda oldu. Gıdada en dikkat çekici artış 28.5 ile patateste yaşandı. Patatesi yüzde 24’lük artış ile portakal izledi. Türk kahvesindeki yüzde 11.3 artış dikkat çekti. Ev eşyası grubunda yer alan çamaşır makinesi ise yüzde 6.25 zamlandı.
Nisan sonunda yüzde 8’e dayanan enflasyon işçi, memur ve emekliyi soluksuz bıraktı. Hükümetin yılbaşında verdiği yüzde 3’lük zam 3 ay içinde eridi. Çalışanlar ve emekliler cepten yemeye başladı. Sendikalar, “Hükümet kaşıkla verdi, kepçeyle geri aldı” diyerek tepki gösterdi.
ENFLASYONDA REKOR KIRIYORUZ
Öte yandan Türkiye dünya enflasyon liginde de süratle yükseliyor. Türkiye Venezüella, Rusya, Arjantin, İran, Mısır, Nijerya ve Brezilya’nın ardından dünyada enflasyonun en yüksek olduğu 8. ülke oldu.
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Yıllık enflasyon da yüzde 7.9'a yükseldi. Mayıs ve Haziran'da yüzde 8.5'e yaklaşan bir enflasyon görme ihtimalimiz artmış durumda..." dedi.
DOLAR YÜKSELİRSE ENFLASYON ARTAR
ALB Forex Analisti Enver Erkan, enflasyonu giyim ve gıdanın yanı sıra döviz kurundaki artışın da olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Türk lirasının dolar karşısında son 4 ayda yüzde 13 değer yitirdiğini hatırlatan Erkan, “Kurdaki yüzde 10’luk yükselişin enflasyona 1 – 1.5 puanlık bir katkısı olduğu biliniyor. Gıda ve enerjinin hariç bırakıldığı çekirdek enflasyonda devam eden düşüşün Nisan ayında sınırlı kalması da kurdaki hareketlilik ile açıklanabilir” yorumunu yaptı.
MİLLET GAZETESİ