Engelli sporculara özel yaran gecesi


Somut olmayan kültür mirasının ritüellerinin en zengin uygulamalarından birisi olan ve yaklaşık bin yıldır özüne uygun biçimde Çankırı'da yaşatılan yaran meclisine Türkiye şampiyonlukları, Avrupa ve dünya dereceleri bulunan engelli sporcular renk kattı.

Çankırı yaranlarını diğerlerinden ayıran en önemli özellik genelini çocukların oluşturduğu engelliler için özel olarak yapılan yaran gecesi. Çankırı merkeze bağlı Doğantepe köyü yaranı, üç yıldır engelli sporcular için özel yaran gecesi düzenliyor. Küçükbaş ağalığını Metin Koçak'ın, büyükbaş ağalığını ise Cengiz Karaatlı'nın yaptığı yaran eğlencesi ile engelli çocuklar unutulmaz dakikalar yaşadı.

Yaran selamlamasıyla başlayan yaran meclisi, akşam havası, orta oyunları ve yöresel folklor gösterileriyle engelli gençler, belirli bir disiplin içerisinde yaran kültürüne ortak oldu. Yaran kültürüne engellilerin renk kattığına vurgu yapan Doğantepe köyü yaran reisi İsmail Karaatlı, "Yaran, Oğuzlardan günümüze kadar gelen, Türklük örf ve adetlerinin bir kültür mirasıdır. Toplumun her kesiminde insanların yetiştirilip topluma kazandırıldığı bir eğitim ocağıdır yaran. Bugün burada 1950'lerden itibaren atalarımızdan, büyüklerimizden el alarak devam ettirdiğimiz yaranımızı biz Doğantepe köyü gençleri de 89 yılından günümüze kadar devam ettirmekteyiz. 3 yıldır yaptığımız engelli gecemizi de bugün burada düzenleyeceğiz. İnşallah bugün burada Çankırı'mızın engelli evlatlarını eğlendirmek, yaranlarımızla başağalarımızla beraber etkinliği düzenleyeceğiz." dedi.

Çankırı Vadi Spor Kulübü Başkanı Selahattin Çöpten ise "Doğantepe köyünün hazırlamış olduğu yaran gecesine üç dönemdir katılıyoruz. Bizleri burada çok güzel misafir ediyorlar. Bu engelli çocuklarımız genelde Türkiye şampiyonu, Avrupa'da ve dünyada derece yapan sporcularımızdan oluştuğu gibi, Çankırı merkezimizde bulunan bedensel ve zihinsel sporcularımızla beraber hep birlikte Doğantepe yaranında misafir olarak ağırlıyorlar. Çok güzel bir ortam oluşuyor. Bu ortamda da çocuklarımızın sosyal yönden gelişimini sağlaması açısından, hem de böyle yaran gecelerinin düzeni içerisinde bulunmaktan çok mutlu oluyorlar. Yaran bittikten sonra ertesi gün bir daha ne zaman yarana gideceğiz diye söylüyorlar. Başka bir yaranda buluşmayı iple çekiyorlar." diye konuştu.

Bilek güreşi sporu dünya ikincisi Şaban Mazak, yaranda olmaktan duyduğu mutluluğu şu ifadelerle dile getirdi: "Doğantepe yaran ağalarına çok teşekkür ediyorum. Bizleri buraya davet ettiler. Üç dönemdir geliyoruz buraya. Engelli olarak yaranın ne olduğunu bilmiyorduk. Yaranın adabını öğretiyorlar bize sağ olsunlar."

Çankırı'nın yerelden evrensele uzanan en önemli kültürel geleneği olan yaran kültürü devam ediyor. 4 yaran derneğinin bulunduğu Çankırı'da kış ayları ile birlikte başlayan yaran gecelerinde hem yaranlar hem misafirler eğlenip, bu kültürü yaşıyor. Kökeni Orta Asya'ya kadar uzanan ve her biri 24 Oğuz boyunu temsil eden 24 yaranın oluşturduğu yaran meclislerinde, kendine has adetleri ile misafirler unutulmaz anlar yaşıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Engelli sporculara özel yaran gecesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER