Engelliler, akıllı telefonla kampüste daha rahat gezecek

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Engelli Birimi, engelli bireyler için kampüste yaşamı kolaylaştıracak uygulama başlattı.

Engelliler, akıllı telefonla kampüste daha rahat gezecek

ADÜ’de eğitim ve öğrenim hayatını devam ettiren görme engelli öğrencilerin ve engelli çalışanların kampüs yaşamına akıllı cep telefonu aracılığıyla kolayca adapte olmalarının amaçlandığı projede, görme engellilerin kampüs içerisindeki yerleşimler hakkında bilgi sahibi olabilmeleri ve başkalarına ihtiyaç duymadan sesli betimlemeyle yönlerini bulmaları sağlanacak. Sistem, ilk aşamada merkez kampüste, daha sonraki aşamada merkez yerleşke dışında yer alan birimlerde uydu yönlendirmesiyle fiziksel ve sesli betimlemeli olarak faaliyete geçecek. 

ADÜ Engelli Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Kerim Gündoğdu ile birlikte Dumlupınar Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Ali Osman Altınay, Akdeniz Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi personeli Sarper Arıkan yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. İlk etapta merkez kampüste yapılan çalışma ADÜ Engelli Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Kerim Gündoğdu ve ekibi tarafından denendi. Engellilerin sesle cep telefonu ve tabletine yükleyecekleri programla üniversiteyi kendi başlarına engel tanımadan gezebilecekler.

Engelsiz üniversite kavramını bir slogan olarak hayata geçirecekleri belirten ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, şunları kaydetti: “Engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunların ortadan kaldırılması için yapılan tüm çalışmalarda üniversiteler topluma yön vermelidir. Akademi, her konuda örnek olması gerektiği gibi bu alanda da hassas ve duyarlı olmalıdır. Engelli bireylerin önündeki engelleri kaldırma mücadelesi ve bilinci önce zihinlerde başlar. Biz, üzerimize düşeni yaparak üniversitemizde çevre düzenlemelerini, asansör sistemlerini yeniden yaptık. Bu konuda üzerimize düşenden fazlasını yapmak için çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek. Engellilere yapılan hizmetler, bir lütuf değil görevdir. Bu çalışmalar eşit yurttaş hakları çerçevesinde birer hizmet olarak algılanmalıdır.” 

ADÜ Engelli Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Kerim Gündoğdu da projenin işleyişi konusunda yaptığı açıklamada, “Proje ortağı diğer arkadaşlarımızla birlikte kampüsü adım adım gezerek haritalandırmada gerekli çalışmaları bitirdik. Gerçekleştirdiğimiz çalışmaların ardından uygulamayı internet ortamında akıllı telefonlar vasıtasıyla engelli vatandaşlarımızın kullanabilmeleri için hazır hale getirdik. Projenin son aşamasında engelli vatandaşlarımız uygulamayı akıllı telefonlarına indirerek aktif hale getirecek ve uygulamadan yararlanabilecek. Böylece görme engelli vatandaşlarımız hiçbir yardım almadan sesli betimleme uygulamasıyla merkez kampüsümüz içinde istedikleri yere gidebilecek.” açıklamasında bulundu.
<< Önceki Haber Engelliler, akıllı telefonla kampüste daha rahat gezecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER