Uluslararası yazarlar birliği English PEN, VICE News haber kuruluşuna bağlı çalışan ve geçen hafta Diyarbakır'da gözaltına alınan gazetecilerin hemen serbest bırakılması için Türkiye'ye çağrıda bulundu.
Merkezi İngiltere'de bulunan uluslararası yazarlar birliği English PEN, geçtiğimiz Perşembe günü Diyarbakır'ın Silvan ve Lice ilçelerinde yaşanan gelişmeleri aktarmak amacıyla bölgeye gelen ve gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılması için Türkiye'ye çağrıda bulundu. ABD merkezli VICE News haber kuruluşuna çalışan İngiliz vatandaşı muhabir Jake Hanrahan, kameraman Philip Pendlebury, bir çevirmen ve ekip şoförü gözaltına alınmıştı.
English PEN'in resmi internet sayfasından yaptığı basın açıklamasında, "Bir Avrupa Konseyi üyesi olarak Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'ne bağlı bir devlettir. Bu nedenle, gazetecilerin ifade özgürlüğü hakkına saygılı, hiçbir engel ve tehdide maruz bırakmadan, özgürce bilgi edinmesini sağlanmakla yükümlüdür." denildi. Bölgede artan gerilime dikkat çeken yazarlar birliği, böyle zamanlarda gazetecilerin korkutma politikası olmadan görevlerini yerine getirmesinin çok daha önemli olduğu vurgulandı.
"GAZETECİLER HEDEF GÖSTERİLİYOR"
Basın açıklamasında, özellikle son zamanlarda Güneydoğu Anadolu bölgesinde yükselen tansiyona yönelik haber yapan gazetecilerin hedef gösterildiği ve muhalif basının engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
Açıklamada imzası bulunan English PEN Başkanı Maureen Freely, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık yıllarından itibaren medyayı bastırmak için olağanüstü bir çaba sarf ettiğini belirtti. Freely, "Cumhurbaşkanı, partisinin Haziran seçimlerinde beklediği çoğunluğun oyunu alamamasının ardından kendisi için kritik kapsama giren bütün bölgeleri ezmek amacıyla şiddeti özellikle güneydoğuda yoğunlaştırdı. Amacı, her zaman kontrol etmek oldu. Eğer bu tutuklu gazeteciler hapislerde çürümeye bırakılırsa bu da kendi yöntemlerine uygun olacaktır." ifadelerini kullandı.
"MUHALİF GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI MODA OLDU"
English PEN İngiltere Direktörü Jo Glanville ise Diyarbakır'da yabancı gazetecilerin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Glanville, güneydoğuda yaşanan gelişmelere ulusal ve uluslararası kamuoyunun ilgisinin yoğun olduğunu belirterek, Türkiye'de bu tip hassas konular üzerine gazetecilik görevini icra edenlerin tutuklanmasının bir moda haline geldiğini ve bu duruma bir son verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Yapılan çağrıda uluslararası yazarlar birliği English PEN yöneticilerinin yanı sıra, PEN American Center Direktörü Suzanne Nossel ve English PEN Türkiye Başkanı gazeteci-yazar Zeynep Oral'ın da imzaları bulunuyor. CİHAN