Entelektüeller, "radikalizm" ve Türkiye-Rusya ilişkilerini konuştu


Kazakistan'ın eski başkenti Almatı bir araya gelen; Türk, Rus ve Kazak entelektüeller, Rusya ile Türkiye arasındaki krizi konuştu.

Rusya Bilimler Akademisi ve Kazakistan Politika Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıya Türkiye'den Ankara Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kanbolat, CHP Milletvekili Muhammet Çakmak, Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Genel Müdürü Andrey Kortunov, Dumas Milletvekili Marat Mansuroviç, Kazakistan Politika Enstitüsü Başkanı Sultan Akimbekov, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Yerlan Karin, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Akgül, gazeteciler ve davetliler katıldı.

Toplantıda söz alan CHP milletvekili Muhammet Çakmak, radikalizmin bütün dünyanın ortak problemi olduğunun altını çizdi. Çakmak, politikacıların ve yöneticilerin olaylara sadece politik açıdan bakmaması gerektiğini söyledi. Çakmak, DAEŞ'in Orta Doğu coğrafyasında bir haftada ortaya çıkan bir oluşum olmadığına dikkat çekti. Askeri bir takım önlemlerle bu tür faaliyetlerin üstesinden gelinemeyeceğini belirten Çakmak, terörün önlenmesi için insanları ötekileştirmeden ortak bir noktada buluşulması gerektiğini belirtti. Türkiye olarak radikalizmle aynı yerde bulunmalarının mümkün olmadığını ifade eden Çakmak, "Biz radikalizme kökten dinciliğe karşı, insanların ortak dilinden bahsediyoruz. Biz barışa ve sevgiye inanmış insanların dilinden bahsediyoruz." dedi.

Türkiye'nin DAEŞ gibi terör grupların oluşumuna asla izin vermeyeceğini de sözlerine ekleyen Çakmak, Türk toplumunun bünyesinden bu tür oluşumları barındırmayacağını vurguladı.

DİNİN YANLIŞ ANLATILMASI RADİKALİZMİ DOĞURMAKTA

Kazakistan Politika Enstitüsü Başkanı Sultan Akimbekov, toplantıda yaptığı konuşmada önceleri bu kadar küresel düzeyde terör olaylarının yaşanmadığını ifade etti. Akimbekov, yaşanan radikalizm ve terör eylemlerinin arkasında Doğu ile Batı arasında yaşanan olayların yer aldığını söyledi. Dinin doğru anlatılmaması ve yeteri kadar doğru kaynağın olmaması radikalizmi ve kökten dinciliği tetiklediğine vurgu yapan Akimbekov, bu tür grupların İslam'ı ve Müslümanlığı anladıkları şekilde yorumladıklarını ve bununda büyük yanlışlar ortaya çıkardığını belirtti. İslam'ın yanlış anlaşılmasının bir takım ideolojik ve radikalizm gibi unsurlara davetiye çıkardığına dikkat çeken Akimbekov, bu problemlerin özellikle İslam coğrafyasında yaşanmasının bir şeylerin yanlış gittiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

RUS GAZETECİ: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI SİLAH OLARAK KULLANILMAKTA

Russian Today televizyonundan Anna Belikova ise yaptığı konuşmada kitle iletişim araçlarının günümüzde silah olarak kullanıldığını söyledi. Kitle iletişim araçlarının çok geliştiğine vurgu yapan Anna Belikova, özellikle sosyal medyanın terör ve radikalizm grupları tarafından son derece etkin kullanıldığı ve bu kaynaklarla bilgi akışını rahatlıkla sağladıklarına dikkat çekti. Terör gruplarının sosyal medyada donanımlı insanları kullanarak gençleri ikna yollarına gittiklerini ve bunu da başardıklarını ifade eden Belikova, gençlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

KANBOLAT: ANKARA VE İSTANBUL SALDIRILARI TOPLUMU TERÖRE KARŞI BİRLEŞTİRDİ

Ankara Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kanbolat, Ankara ve İstanbul'da meydana gelen terör saldırılarının halkı teröre karşı birleştirdiğine dikkat çekti. Kanbolat, Türkiye'de meydana gelen terör eylemlerinin Suriye'de yaşanan savaşın bir yansıması olduğunu aktardı. Teröre karşı toplu olarak mücadele edilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Hasan Kanbolat, öncelikle terörün nedenlerinin incelenmesi gerektiğini ifade etti. Öncelikle gençlere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Kanbolat, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in gençlere özel ilgi gösterdiğini ve bunun son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Yeni terör ataklarının olabileceğine dikkat çeken Kanbolat bu eylemlerin ortak işbirliği ile önlenebileceğini söyledi.

RUSYA- TÜRKİYE KRİZİ BÜTÜN BÖLGEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Hasan Kanbolat, Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra iki ülke arasında yaşanan krizden sadece Türkiye ve Rusya'nın değil bütün Avrasya coğrafyasının zarar gördüğünü dile getirdi. "Rusya'nın üzüntüsünü ve kızgınlığını anlıyoruz" diyen Kanbolat, yapılan bu toplantı ile iki ülke arasında yaşanan bu krizin nasıl aşılacağı hakkında son derece olumlu fikirler öne çıktığını ifade etti. Türk ve Rus vatandaşları arasında yüzbinleri bulan evlilikler yaşandığına dikkat çeken Hasan Kanbolat, Rusya ve Türkiye'nin akraba iki ülke olduğunu ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Entelektüeller, "radikalizm" ve Türkiye-Rusya ilişkilerini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER