Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile birlikte katıldığı Peru-Türkiye İş Forumu'nda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "IMF bizimle ilgili tahminlerini çoğu zaman tutturamadı. Göreve geldiğimizde IMF'ye bizim borcumuz 23,5 milyar dolardı. Ama şimdi bizim IMF'ye borcumuz yok; sıfır. Bu noktaya geldik. IMF, verdiği borcu, parayı idare etmiyor. Size borcu veriyor, verdikten sonra sizi siyaseten de idare etmeye çalışıyor. Böyle bir Uluslararası Para Fonu olur mu?" dedi.
Peru'ya resmî ziyaretinde temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile birlikte iki ülke arasında düzenlenen iş forumuna katıldı. Erdoğan, iki ülke bakanlarının ve ilgili yetkililerin yanı sıra çok sayıda Türk ve Perulu iş adamlarının da hazır bulunduğu forumda bir konuşma yaptı.
Forumun düzenlenmesinde katkısı olan Peru makamlarına ve Peru Ticaret Odası yetkililerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Erdoğan, Peru ve Türk kültüründe karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmaya ilişkin ortaklıklara işaret etti ve "Peru ile ilişkilerimizi, işte bu ortak geleneğimizden güç ve cesaret alarak, karşılıklı dayanışma içinde sürdürmek, aramızdaki fiziki mesafeyi gönülleri birleştirerek aşmak istiyoruz" diye konuştu.
'GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİYLE İLİŞKİLERİMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIMAYI ARZU EDİYORUZ'
Güney Amerika'nın, Türkiye'nin ilişkilerini daha ileriye taşımayı arzu ettiği bölgelerin başında geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu amaçla bir süredir bölgeye yönelik somut adımlar attıklarını ifade etti ve devamında şunları söyledi: "Yeni büyükelçilikler açarak, ilişkilerimizi geliştirmek için güçlü bir zemin oluşturuyoruz. Türk Hava Yolları, Güney Amerika ülkelerine doğrudan uçuşları başlatıyor. Ticaret müşavirliklerimizin sayısını artırarak, TİKA aracılığıyla teknik iş birliği projeleri geliştirerek, ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini teşvik ediyoruz." Yaklaşık 250 Güney Amerikalı öğrenciye, Türkiye Bursları aracılığıyla üniversitelerimizde lisans, yüksek lisans ve doktora imkânı sunuyoruz. Müteahhitlerimiz, yavaş yavaş bölgede taahhütler üstlenmeye başladılar. Tüm bu gelişmeler, Güney Amerika'ya yönelik yoğun ilgimizin samimi ve kalıcı olduğunun işaretleridir. Önümüzdeki dönemde de benzeri adımları atmayı sürdüreceğiz."
'PERU'YU BÖLGE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR TİCARET ÜSSÜ OLARAK GÖRÜYORUZ'
İki ülke arasındaki dostluğa dayalı yakınlığı, ekonomik ve ticari ilişkilere yansıtmak için imkânların daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Bölgesinin en büyük ekonomisi ve pazarı olan Türkiye, aynı zamanda ekonomik, ticari ve kültürel olarak da Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlıyor. Biz Peru'yu herhangi bir ticari ortak olarak değil, bölge açısından önemli bir ticaret üssü olarak görüyoruz. Peru'da yakın geçmişte açılan Ticaret Müşavirliğimiz, işte bu beklentimizin bir sonucudur." şeklinde konuştu.
Son yıllarda gerçekleştirilen altyapı çalışmaları ve ekonomik reformlar sonucu Türkiye'de yaşanan büyük dönüşüme vurgu yapan ve kaydedilen büyük gelişmeye ilişkin rakamlar ve istatistikler eşliğinde örnekler veren Erdoğan, "Bugün Türkiye, güçlü makroekonomik verileri, genç ve nitelikli iş gücü, coğrafi konumu, büyüyen iç pazarı ve gelişen altyapısıyla, tüm dünyanın dikkatle takip ettiği bir ülkedir." ifadelerini kullandı.
IMF İLE İLİŞKİLER
Konuşmasında IMF'in 2015 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, Türkiye'nin 2020'ye kadar yıllık ortalama yüzde 3,5 büyüme performansı gösterecek olan ülkeler arasında olduğunu aktaran Erdoğan, Perulu dinleyicilerinden de büyük alkış alan şu değerlendirmelerde bulundu: "Biz bu rakamın kesinlikle çok daha yüksek gerçekleşeceğine inanıyoruz. IMF bizimle ilgili tahminlerini çoğu zaman tutturamadı. Ve biz hep onun üzerine çıktık. Yine tutturamayacak. Göreve geldiğimizde IMF'ye bizim borcumuz 23,5 milyar dolardı. Ama şimdi bizim IMF'ye borcumuz yok, sıfır. Bu noktaya geldik. IMF verdiği borcu, parayı idare etmiyor. Size borcu veriyor, verdikten sonra sizi siyaseten de idare etmeye çalışıyor. Böyle bir Uluslararası Para Fonu olur mu? Madem siz para veriyorsunuz, paranız nereye harcanıyor, siz bunu takip edin, Ama bir de kalkıp bizi siyaseten idare etmeye kalkmayın. Bunu IMF başkanına söylemiştim. Dedim ki 'Bizi siyaseten idare edecekseniz, kusura bakmayın ben öyle bir başbakan değilim. Borcunuzu verdiniz, gelirsiniz belli aralıklarla bu para nereye harcanıyor, takip edersiniz. Ama bir de siyaseten yönetmeye kalkarsanız, kusura bakmayın biz öyle bir yönetim değiliz. Taksitlerinizi alıyor musunuz, alıyorsunuz; mesele bitmiştir.' 23,5 milyar dolar ödendi bitti. Ardından bizden 5 milyar dolar borç istediler. Şu ana kadar kapıya gelmediler, herhalde ihtiyaçları yok."
'PERU İLE SERBEST TİCARET MÜZAKERELERİNİ EN KISA SÜREDE TAMAMLAMALIYIZ'
"Ülkelerimizin ulaştığı büyüme hızlarını korumanın ve artırmanın yolu, yeni ortaklıklar kurmak, karşılıklı iş birliğini geliştirmek ve fırsatları hızla somut projelere dönüştürmekten geçiyor" diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın iki ayrı ucunda yer alan Peru ve Türkiye'nin birlikte hareket ederek, karşılıklı iş imkânlarını araştırması şarttır. Her iki ülkenin temsil ettikleri ortak değerler, sahip oldukları ekonomik dinamizm ve köklü tarihî geçmişleri, sıranın artık ikili ticaretin ve ortak yatırımların geliştirilmesine geldiğini göstermektedir. Bu kapsamda, üzerinde durmamız gereken en önemli husus Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin en kısa sürede tamamlanmasıdır. Mal ticaretinin yanı sıra hizmetleri ve yatırımları da kapsayacak olan bu anlaşma, ilişkilerimizde yeni bir çığır açacaktır."
'PERULU DOSTLARIMIZI TÜRKİYE'DE GÖRMEKTEN BÜYÜK MEMNUNİYET DUYACAĞIZ'
Düzenlenen iş konseyi bünyesinde bir araya gelecek Türk ve Perulu girişimcilere, Serbest Ticaret Anlaşması'nın teşvik edeceği potansiyeli değerlendirebilecekleri verimli bir ortam sunulacağına dikkat çeken Erdoğan, Türkiye ve Peru'nun paylaşabilecekleri çok önemli tecrübe ve birikimleri olduğunu kaydetti. Konuşmasının devamında bu tecrübe ve birikimlere her iki ülkedeki farklı sektörlerden örnekler veren Erdoğan, "Tüm bu sektörlerde ortaya çıkartacağımız sinerji, iki ülke arasındaki ilişkilere hız kazandıracaktır. Biz, genel olarak Güney Amerika ve Pasifik, özellikle de Peru ile iş birliği yapma konusunda gerçekten samimiyiz. Hiçbir ortak sorun alanına sahip olmadığımız için, ilişkilerimizi uzun süreli ve sağlıklı olarak sürdürme imkânına sahibiz. Sizleri, bu imkânı derhal ve en etkin şekilde kullanmaya davet ediyorum" sözlerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hedefler doğrultusunda bugün ilk adımın atıldığına işaret ederek, iş forumunda ortaya konan önerilerin yol göstereceğini belirtti ve konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: "Perulu dostlarımızı Türkiye'de görmekten büyük memnuniyet duyacağız. Peru halkının mücadeleci ruhunu, ortaklık, yardımlaşma ve birlikte hareket etmek ilkeleriyle birleştirerek, iş adamlarımıza güvenli ve karlı bir iş ortamı oluşturma başarısı göstereceğimize inanıyorum. Bu toplantının düzenlenmesine emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Toplantının her iki ülke halkı için hayırlara vesile olmasını diliyor, sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum." CİHAN