Erdoğan’ın Başdanışmanı Aktay, soğan fiyatını eleştirenleri 'İsrailoğulları'na benzetti

Erdoğan’ın Başdanışmanı Yasin Aktay, pahalılık nedeniyle soğan alamayan halkı, "yoldan çıkınca soğan isteyen Hz. Musa’nın kavmi"ne benzetti.

SHABER3.COM

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay, kuru soğanın kilosunun 3o liraya çıkmasını eleştiren Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘soğan üzerine oynanan oyunu’ ve soğanın tarihsel sembolizmini bilmemekle suçladı.

SOĞANIN ALGI İÇİN SEÇİLDİĞİNİ İDDİA ETTİ
Kılıçdaroğlu’nun ‘algı için seçtiği sebzenin kuru soğan olmasının tesadüf olmadığını öne süren Aktay, Hz. Musa’nın kavminin de Firavun’dan kurtulduktan sonra Hz. Musa’ya yapmadıkları kaprisi bırakmadığını, gökten Kudret helvası ve bıldırcın yağarken “Yok mu başka bir şey, hani soğan, hani sarımsak, mercimek?” diye şikayet ettiklerini yazdı.

NERDEN BİLECEK SOĞAN ÜZERİNDEN OYNANAN OYUNU?
Yasin Aktay, Yenişafak’taki köşesinde şu ifadeleri kullandı:

… Kemal Kılıçdaroğlu’nun elindeki soğanla ekranlara yansıyan bir mesajı oldu: Bütün bunlar yenilecek şeyler değilmiş, Türkiye bir kuru soğana muhtaç olmuş. Erdoğan işbaşında kalırsa bugün 30 lira olan soğan 100 liraya çıkacakmış.

Tabi kaynağı belirsiz, anlamsız bir kehanet ve korkutma dili. Nerden bilecek soğanın kaç para olduğunu veya bugün soğan üzerinde oynanan oyunun, piyasa spekülasyonlarının rolünü, değil mi?

SOĞAN SEÇİM ÖNCESİ ALGI OPERASYONU MALZEMESİ HALİNE GETİRİLDİ
Soğanın fiyatlarını yükseltmek için büyük simsarların yaptıkları stoklar, aslında tarlada çok çok daha ucuza mal edilen soğan ve başka sebzelerin tam da seçim sath-ı mailinde nasıl bir algı operasyonunun malzemesi haline getirildiğine dair haberleri de izliyoruz öbür taraftan.

ALGI İÇİN SOĞANIN SEÇİLMESİ TESADÜFİ DEĞİL
Bu tür algılar için seçilen sebzenin kuru soğan olması tesadüf değil. Soğanın tarih boyunca her zaman güçlü bir sembolik gücü olmuştur. Bugün de soğan fakir insanın temel gıdasını temsil ediyor.

SOĞANI SİYASİ MALZEME YAPANLAR “AHLAKSIZ”
Bununla birlikte pahalı olabilmesi için işin içinde ciddi bir bit yeniğinin olması lazım, özel bir müdahale lazım. Soğanı bu tür zamanlarda siyasi malzeme yapanlar aslında bu ahlaksız müdahaledeki sirkatlerini de farkında olmadan itiraf etmiş olurlar.

Soğan sembolizmi aslında Ramazan dolayısıyla bugünlerde çokça okuduğumuz Kur’an-ı Kerim’de de karşımıza çıkıyor. Hani Firavun’un köleleştirdiği İsrailoğulları, zulüm ve baskı altındayken Hz. Musa onları uzun ve yorucu bir sürecin sonunda özgürlüklerine kavuşturuyor ya.

İSRAİLOĞULLARI DA SOĞAN, SARIMSAK DİYE DÖVÜNDÜ
Hz. Musa kavmini mucizelerle dolu bir yolculuğun sonucunda Kızıldeniz’e de aşırarak Firavun’un son andaki kovalamacasından da kaçırıyor. Canları kurtulmuş, daha önemlisi özgürlüklerine kavuşmuşlar. Yani hayatlarının bundan sonrasında bedenleri üzerinde, iradeleri üzerinde Firavun zulmünün mutlak tahakkümü olmayacak. İstedikleri gibi kendilerine ve evlatlarına bir gelecek inşa edecekler.

Özgürlük, doya doya yaşanacak, tadı çıkarılacak ve insanlık onurunu hissettirecek en değerli erdeme kavuşulmuş. İsrailoğulları bunun değerini bilip şükrünü ifade edecek yerde Hz. Musa’ya yapmadıkları kaprisi bırakmıyorlar. Önce bu dağlarda susuz, aşsız ne yapacaklarını sorarlar. Kendilerine yine bir mucize lütfediliyor, gökten menna ve selva (Kudret helvası ve bıldırcın) yağıyor. Uzun süre bir bakıma ekmek elden su gölden ve özgürce bir hayat yaşamaktayken bir süre sonra “hep bunları mı yiyeceğiz? Yok mu başka bir şey, hani soğan, hani sarımsak, mercimek?” diye söylenmeye başlıyorlar.

SOĞANI ÖNE SÜRENLER İYİ OLANA KARŞI KÖTÜ OLANI ÖNE SÜRERLER
Burada, Hz. Musa’nın liderliğinde kendilerine sağlanmış olan o özgürlük ortamında, üstelik en kaliteli, belki üst sınıf insanlara özgü yiyecekler karşısında soğan talep edilmesi yine tesadüf değildir. Soğan belli bir konfora alışıp onu rutin olarak yaşayanlara çoğu kez musallat olan bir geçmişe özlem, yani nostaljinin ifadesidir.

Yanlış anlaşılmasın. Soğan kesinlikle önemsiz bir konu değildir. İşte önemi tarihsel olarak taa Hz. Musa zamanlarına kadar giden bir sembolik anlama da sahip.

Ama soğanı öne sürenler tarih boyunca olduğu gibi her zaman aynı zamanda daha iyi olana karşı daha kötü olanı öne sürerler. Bu da soğan sembolizmini tamamlayan bir konudur.”
<< Önceki Haber Erdoğan’ın Başdanışmanı Aktay, soğan fiyatını... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER