Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinenin başarısız olduğu izlenimi vermemek için Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yapılan revizyondan hemen sonra yeni kabineyi kamuoyuyla paylaşacağı ifade edildi.
Erdoğan’ın bu şekilde kabine değişikliği için "kamuoyu baskısı değil, sistem zorladı" mesajı vereceği öğrenildi.
ERDOĞAN: DIŞARIDAN DAYATMA İLE KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZ
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi'nin akabinde gündeme gelen kabine değişikliği, aradan geçen beş aya rağmen henüz yapılmadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öyle bir şey yapılması gerekiyorsa onu biz yaparız. Dışarıdan dayatmayla kabine değişikliği olmaz.” açıklamasıyla kabine değişikliğini istediği zaman yapacağının mesajını vermişti.
Milli Gazete'den Bünyamin Güler'in haberine göre gelinen noktada öncelikle sistemde bazı revizyonlar yapılacağı, akabinde ise yeni sisteme entegre kabine değişikliği yapılacağı öğrenildi. Bu şekilde ise başarısız kabine, sistem revizyonu ile örtülmüş olacak.
KAMUOYU BASKISI DEĞİL SİSTEM DEĞİŞİKLİĞE ZORLADI!
Aylardır yapılacağı konuşulan kabine değişikliğinin yakın bir zamanda yapılacağı öğrenildi.
Kabine değişikliği için öncelikle Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde revizyona gidileceği ardından yeni kabinenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağı belirtiliyor.
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın uzun süredir, bir yılda iflas eden partili cumhurbaşkanlığı sistemi üzerinde çalıştığı ve sistem üzerinde önemli düzenlemelerin yapılacağı konuşuluyordu.
Oktay’ın bu çalışmayı hazırladığı ve Erdoğan’a sunduğu ifade ediliyor.
BİRLEŞEN BAKANLIKLAR TEKRAR AYRILIYOR!
Hatırlanacağı üzere 2018 yılı temmuz ayında Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bakanlıklar birleştirilmişti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tek çatı altında toplanarak yeni ismi Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı olmuştu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirilerek, yeni ismi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi Ticaret Bakanlığı olmuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi Dışişleri Bakanlığı yapılmıştı.
Ancak gelinen noktada sistemin sürdürülememesi üzerine yeni düzenleme ile birçok bakanlığın tekrar ayrılacağı ifade ediliyor.
AİLE VE ÇALIŞMA TEKRAR AYRILACAK
Aile ve çalışma hayatının aynı çatı altında birleştirilmesinden sonra her iki birimde de verimin düşmesi ve sistemin tıkanması üzerine yeni düzenlemede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak iki bakanlık öngörülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da ayrılması gündemde olan bakanlıklar arasında yer alıyor.