'Erkektir döver' anlayışına 'şiddet sorunu görmezden gelinir' tenkidi


İSTANBUL (CİHAN)- Aile Terapisti Prof. Dr. Muhyi Abdul Shakoor, aile içi şiddette toplumun ve kültürün de rolü olduğunu vurguladı. Shakoor, "Bir toplumda 'erkektir döver' diye bir ön kabul varsa burada sorun görmezden gelinebilir. Bu alanda kültür önemli bir faktör." dedi.

Bu aralar artan aile içi şiddetin nedeni Fatih Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi tarafından tertip edilen 'Aile Terapisinde Güncel Uygulamalar' sempozyumunda ele alındı.

Sempozyumda Prof. Dr. Muhyi Abdul Shakoor, aile terapisinin kuvvetini duygusal manada yolları ayrılan çiftleri bir araya getirmekten aldığını belirtti. Shakoor, "Terapi döneminde sorunu kaynağında ele alırız ve duygusal sancıların kökeninin nereden geldiğini bulmaya çabalarız. Böylece çiftlerin düğümlenen ilişkilerine yeni yön vererek yola devam etmelerini mümkün kılarız." dedi.

Toplumda var olan 'erkektir döver' anlayışı da sempozyumda tartışılan konulardandı. Ortak fikir toplumda şiddetin aile içinde bir ön kabul şeklinde yer etmesi halinde sorunun anlaşılamayacağı oldu. Shakoor, "Bir toplumda 'erkek döver' diye bir ön kabul varsa burada sorun görmezden gelinebilir. Bu alanda kültür önemli bir faktör. Tıkanılan yer bireylerin aile içinde oynadığı rollerini görememesinden ileri gelir." ifadelerini kullandı.

Shakoor, şöyle devam etti:

"Aile terapisi döneminde müdahale ilişkilere yapılır. Değişimin temel ölçüsü; ilişkilerin değişimidir. Aile Terapisi; Sistemik, Stratejik, Yapısalcı Aile Terapisi gibi değişik yaklaşımları içerse bile temelde müdahalelerini ilişkilere yönlendirdiği için tümünde sistemik anlayışın hâkim olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre; örneğin, depresyon ya da kaygı bozukluğu olarak tanımlanan davranışlar aslında ilişkilerin (sistemin) yansımasıdır."

Prof. Dr Adnan Kulaksızoğlu'nun açtığı, iki günlük 'Aile Terapisinde Güncel Uygulamalar' sempozyumuna alanında uzman Prof. Dr. Muhyi Abdul Shakoor, Prof. Dr. Ümran Korkmazlar, Yrd. Doç. Dr. Nevin Dölek, Yrd. Doç. Dr. Ulaş Özcan, Uzman Psikolog Neşe Karabekir dâhil pek çok uzman deneyimlerini aktardı. Sempozyum katılımcılara verilen sertifika töreni ile sona erdi.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Erkektir döver' anlayışına 'şiddet sorunu görmezden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER