Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Balıkesir İcra Kurulu Başkanı Canset Sevim, erken yaştaki evliliklerin, kız çocuklarına yönelik cinsiyet ayrımcılığı yapılmasına ve kızların eğitim hizmetlerinden yeterince yararlanamamasına neden olduğunu söyledi.
Gelişmekte olan ülkelerde 7 kızdan birinin 15 yaşından önce evlendiğini belirten Sevim, "18 yaşına gelmeden evlenenlerin oranı ise yüzde 38'dir. Gelişmekte olan ülkelerde her yıl 16 milyon genç kız doğum yapıyor. 15-19 yaş arasındaki kızların ölüm nedenleri arasında birinci sırada gebelik ya da doğum sırasında oluşan sorunlar yer alıyor. Dünya üzerinde 1,8 milyar genç insan var, bunların yarısı kız çocukları. 600 milyonu gelişen ülkelerde yaşıyor. 15-24 yaş arasındaki 116 milyon kız çocuğu ilkokulu asla bitiremiyor. Dünya üzerinde 66 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. Annenin okulda geçirdiği her bir yıl, bebek ölümlerini yüzde 5-10 arasında azaltıyor. Gelişmekte olan ülkelerde kızların üçte biri 18 yaşından erken evleniyor. Eğer hiçbir şey değişmezse 2020'ye kadar 142 milyon çocuk evliliği gerçekleşecek." dedi.
Türkiye'de ise 18 yaş altında evlenen her 10 kız çocuğundan 9'unun 18 yaşından önce anne olduğunu dile getiren Sevim, şöyle devam etti: "Erken yaşta evlilikler önce bireyi, daha sonra tüm toplumu etkileyecek çok önemli sonuçlar doğurmaktadır. Anne-çocuk ölümleri, üreme sağlığına yönelik sorunlar, eğitim eksikliği, kadına yönelik şiddet ve istismar bu sonuçlardan sadece birkaçıdır. Daha iyi ve gelişmiş bir Türkiye için mutlaka kız çocuklarının güçlendirilmesi, eğitim hizmetlerine ulaşmalarının sağlanması, meslek sahibi olmaları ve erken yaşta evlendirilmelerinin önlenerek eğitim imkânlarından yararlandırılması gerekmektedir." CİHAN