Kayseri Melikgazi ilçesi Ağırnas beldesinin eski belediye başkanlarından Mehmet Osmanbaşoğlu, Mimar Sinan'ın Türk ve Müslüman bir aile çocuğu olduğunu söyledi. Osmanbaşoğlu, Ermenilerin Mimar Sinan'ı Ermeni vatandaşı olarak gösterme girişiminin altında ise Mimar Sinan'ın vakfiyesindeki mal varlıkları olduğunu öne sürdü.
Osmanlı döneminde yetişmiş ve dünyaca tanınan Mimar Sinan, Kayseri'de bulunan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilesisi Vakfı, kilise adına açılan internet sayfasında Mimar Sinan'ı Kayserili Ermeni olarak tanıtmıştı. Vakıf, Kayseri'nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas kasabasında dünyaya gelen Mimar Sinan'ı, Ortodoks Hristiyan bir ailenin oğlu olduğunu ileri sürmüştü. Bu duruma sert tepki gösteren Ağırnas'ın eski belediye başkanlarından Mehmet Osmanbaşoğlu, Mimar Sinan'ın Taşçıoğlu kabilesinden olduğunu ve halen bu kabilenin devamı olan ailelerin Ağırnas'ta yaşamlarını sürdürdüğünü belirtti.
Mehmet Osmanbaşoğlu, Mimar Sinan'ın babasının isminin Abdül Mennan olduğunu hatırlatarak, "Mimar Sinan'ın 25 sayfalık vakfiyesi var. Burada Sinan tarafından bağışlanan mal varlıkları bulunuyor. Biz vakfiyesine Vakıflar Bölge Müdürlüğü aracılıyla ulaşmıştık. Kaldı ki Mimar Sinan mal varlıklarını bağışladığı gibi 99 yaşında hayatını kaybederken hiçbir serveti yoktu. Hatta içme suyu ile ilgili kaçak kullandığına dair bir ihbarla suyu bile kesilmişti. Ancak zaman içerisinde Sinan'ın vakfiyesinde yer alan mal varlıkları ile ilgili işgal olmuş ve farklı kişiler üzerine tapular çıkmıştır. Ermenilerin buradaki asıl amacı ve hedefi 25 sayfalık vakfiyedeki mal varlıkları. Ancak Mimar Sinan Ermeni değil. Türk'tür. Müslümandır. Bir dönem Almanlar ve Bulgarlar, Sinan'ın Balkanlardan Anadolu'ya göç ettiğini dile getirerek Sinan'ın Alman ve Bulgar olduğu yönünde iddialarda bulunmuşlardı. Bu iddiaların içi boş." ifadelerini kullandı. CİHAN