Bir zamanlar on binlerce demir çelik işçisini çalıştıran Thyssen Krupp fabrikasının kapanan bölümündeki Hoesch Müzesi'nde iş göçü sergisi açıldı. Müzede Hasan Amca örneği ile birinci nesil Türklerin yaşadıkları sergileniyor. Serginin ikinci bölümünde ise üçüncü nesil Türklerin baba ve dedelerinden farklı olarak buradaki yaşantıları sergileniyor. Almanya'ya gelen birinci nesil Türklerin yaşadıkları sorunları anlatan bir sergi de Dortmund'da açıldı. Sergi, Dortmund şehrinde büyük işçi akınına sebep olan şimdilerde müzeye dönüştürülmüş olan Hoesch Müze'nde yerini aldı.
Müze binası seksenli yıllarda demir çelik alanında on binlerce işçinin çalıştığı Thyssen Krupp fabrikasının bir bölümüne kurulmuş. Sergide Erzincanlı Hasan Amca'nın hayatı üzerinden birinci nesil işçi Türklerin çektikleri sorunlar ve sıkıntılar anlatılıyor. Hasan Amca Sergisi, on sergi istasyonundan oluşturulmuş. İstasyonlarda Hasan Amca'nın işçi nesli olarak Almanya'ya geliş hikâyesi, gurbetteki hayatı, çalışma, aile ve toplumsal hayatı gibi çeşitli hayat alanlardan kesitler sergileniyor.
Sergide ayrıca ilk nesil gurbetçilerden olan Hasan Amca'nın çok sayıda eski fotoğrafları, Almanya'ya ilk geldiğinde beraberinde getirdiği bakır tabak ve küçük tencerenin yanı sıra zamanın modası olan köşeli bavulu sergileniyor. Ayrıca her sergi istasyonunda yazılı anlatımların yanı sıra konu kulaklıklar üzerinden sesli de anlatılıyor. Belediyenin çeşitli birimlerinden yetkililerin yanı sıra çok sayıda Türk ve Alman ilgililerin katıldığı açılışta Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Bakanı Guntram Schnedeider'de açılış konuşması yaptı. Schneider konuşmasında bir devlet yetkilisinin "Biz işgücü istedik ama insanlar geldi." sözünü nakletti.
SCHNEİDER: UYUM, ALMANCAYI ÖĞRENİP ANAYASAYI KABULLENMEKTİR
Almanya'nın ve özellikle de KRV'nin tam anlamıyla bir göç ülkesi olduğuna vurgu yapan Schneider uyumu "Ana dili inkâr etmeden resmi dilin Almanca olduğunu kabul edip öğrenmek ve anayasamızı kabul etmek" şeklinde tarif etti. Bakan Schneider bundan öte Almanlaştırma ve asimilasyon iddialarının yanlışlığına işaret etti. Türk kökenlilerin yüzde 26'sının yüksekokullarda okuduklarına vurgu yapan SPD'li politikacı bunların ülkede kalmalarına Almanya'nın ihtiyacının olduğunu hatırlattı.
Bu sergi ile de Almanya'nın göç ülkesi olduğunu ve Hasan Amca Sergisi ile bunu kayıt altına aldıklarını ifade etti. Sergi açılışına katılan Hasan Amca'nın mühendis oğlu Alişan Koşan ise "Babam üzerinden birinci neslin burada çektiklerinin anlatılması hoşumuza gidiyor. O insanların çektiklerini ve yaşam standartlarını görüyoruz. Ve bizleri hangi şartlarda bugünlere getirdiklerini ve yetiştirdiklerini görüyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN