Çeşitli ülkelerden sığınmacıların bulunduğu Erzurum'un Aşkale ilçesindeki Kabul Barınma ve Geri Gönderme Merkezi'nde dün akşam ikinci isyan çıktı. İsyanda özel güvenlik görevlileri ile sığınmacıların yaralandığı iddia edildi. Polisin müdahale ettiği isyan bastırıldı. İsyana karışanlar, bu sabah kara yoluyla Van'daki Geri Gönderme Merkezi'ne nakledildi.
İddiaya göre; Türkiye'ye kaçak yollardan giriş yapan sığınmacıların ülkelerine geri gönderilinceye kadar idari gözetim altında bulundurulduğu Aşkale Kabul Barınma ve Geri Gönderme Merkezi'nde önceki gün bazı Çeçen sığınmacılar gözaltına alınmak istenmişti. Sığınmacıların arkadaşlarını güvenlik güçlerine teslim etmemesi üzerine isyan çıkmıştı. Dün akşam da ikinci kez çıkan isyanı polis bastırdı. İsyanda 2 özel güvenlik görevlisiyle 3 Çeçen sığınmacının hafif şekilde yaralandığı ve ilçe devlet hastanesine sevk edildiği belirtildi.
İsyanın bastırılmasının ardından bugün sığınmacılar polis eşliğinde bir otobüsle Van'daki Geri Gönderme Merkezi'ne nakledildi. Polis, dün Geri Gönderme Merkezi'ne çıkan kavşağı araç ve yaya trafiğine kapatmış, basın mensuplarının dışarıdan merkezin görüntü almasına izin vermemişti.
Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Mülteciler Dayanışma Derneği İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, Aşkale Kabul ve Geri Gönderme Merkezi'nden sağlık bilgi alamadıklarını söyledi. Erçoban, kurum avukatlarının müvekkilleriyle görüştürülmediği gibi bilgilendirilmediğini de ileri sürdü. Kabul ve Geri Gönderme Merkezi'ndeki olayları endişe ile uzaktan takip ettiklerine dikkat çeken Erçoban, "Aşkale'deki olayları uzaktan endişe ile izliyoruz. Ortada kabul edilemez bir durum var. Sığınmacılar neyle suçlanıyor, bu insanların suçlu olduklarına dair mahkeme kararı varsa cezaevinde olmaları gerekir. Cezaevinde aile ve avukatla görüşme hakları varken, bu insanlar avukatlarıyla görüştürülmüyorlar. Haklarındaki iddiaları bilmiyorlar, dışarıyla irtibatlar yok. Gerçekten keyfi uygulama var ve hukuka aykırı uygulama görülüyor. Uluslararası sözleşmelere aykırı olarak buradaki insanların sınır dışı edildiğini biliyoruz. Bu uluslararası yükümlülüklere aykırı. Geri Gönderme Merkezi'nde keyfi uygulama yapıldığı ve şiddet kullanıldığına dair iddialar var. İddialar soruşturularak sorumluların cezalandırılması gerekiyor. Avukatlarımız müvekkilleriyle görüştürülmedi. Bu hapishanede olmayacak uygulama." diye konuştu.
Saadet Partisi İl Başkanı Faik Çalık, Göç İdaresi yetkililerinin, Geri Gönderme Merkezi'ndeki Özbek ve Çeçen sığınmacıları neden sınır dışı ettiğine açıklama yapmasını istedi. Çalık, şunları söyledi: "Biz milyonlarca mazluma bağrımızı, yüreğimizi, toprağımızı açarken Çeçen ve Özbek ailelerin sınır dışı edilmesini doğru bulmuyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Çeçen komutanların havaalanlarında sürüklenerek Rusya'ya gönderildiklerini hatırladığımızda farklı soru işaretleri hafızalarda oluşuyor. Bu konu milletimizi yaralayacak şekilde son bulmamalıdır. Yetkililer bu konuyla ilgili açıklama yapmalıdır."
Avukat Halim Yılmaz, müvekkilleriyle görüştürülmediklerini dile getirdi. Yılmaz, bugün sabah saatlerinde sığınmacıların otobüsle bilinmeyen yerlere gönderildiğini kaydetti. Sığınmacıların can korkusu yaşadığına vurgu yapan Yılmaz, "Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan bu insanlar ülkelerine iade edilmeleri halinde işkenceye uğrama ya da öldürülme korkusu yaşıyor. Avukatlar olarak biz müvekkillerimizle görüştürülmedik. Bize yetkililer bilgi vermedi. Cezaevi şartlarından bile daha ağır şartlar var geri gönderme merkezinde. Biz oradayken dışarıda ambulanslar hazır bekletiliyordu." şeklinde konuştu. CİHAN