Acının fotoğrafı

Manisa’nın Soma ilçesindeki faciada hayatını kaybeden şehit madencilerin aileleri, duruşma salonu giriş kapısının önüne ölen eş ve çocuklarının fotoğraflarını koydu.

Acının fotoğrafı

Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden, 301 madencinin şehit olduğu, 13 Mayıs 2014'teki Soma maden faciasıyla ilgili ceza davasının altıncı duruşmasının dokuzuncu celsesi devam ediyor. 


Celse başlamadan önce faciada şehit olan çocuk ve eşlerinin fotoğraflarıyla duruşma salonunun bulunduğu kültür merkezi önüne kadar yürüyen aileler, polis kontrol noktasından geçtikten sonra fotoğrafları, duruşma salonu giriş kapısının önüne koydu. Daha sonra da duruşmayı takip etmek üzere salona girdiler.

Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden, 301 madencinin şehit olduğu, 13 Mayıs 2014'teki Soma maden faciasıyla ilgili ceza davasının altıncı duruşmasının dokuzuncu celsesi başladı. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müşteki avukatlarının talepleri alınacak.


İzmir'deki Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan altı sanık, jandarma ve polis eşliğinde davanın görüleceği yere getirildi. Sanıklar, duruşma salonuna geniş güvenlik önlemleri altında alındı. Duruşmadan önce gar önünde toplanıp yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınına kadar 301 maden şehidinin isimlerinin yazılı olduğu afişle yürüyen Somalı işçilerin aileleri ve onlara destek veren STK üyeleri, "Soma'nın hesabı sorulacak", "Soma'yı unutma, unutturma", "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı. Maden şehidi aileleri ve avukatlar da polis noktasında kontrolden geçirildi. Soma davasının altıncı duruşmasının son günü olan dokuzuncu celsede, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müşteki avukatlarının talepleri alınacak. Ardından davanın ertelenmesi bekleniyor.

TALEP EDİLEN CEZALAR

Soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu sekiz sanıktan, madende vardiya amiri olarak görev yapan maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, beşinci duruşmanın son günü verilen ara kararda, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Aileler, tahliye kararına büyük tepki göstermişti. Halen tutuklu olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik olası kasıtla öldürme suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Tutuksuz 48 sanık hakkında ise taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları bilinçli taksirle işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar arttırılarak uygulanması talep ediliyor.

DAVANIN SANIKLARI
 
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk altı kişi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal.

CİHAN
<< Önceki Haber Acının fotoğrafı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER