Diyarbakır'da OHAL dönemi de dahil 8 yıl görev yapan eski emniyet müdürü İlyas Burunak, terörle mücadeledeki en önemli unsurun istihbarat olduğunu söyledi. Terör örgütünün çözüm sürecinde güçlendiğini vurgulayan Burunak, istihbarat birimlerinin hendeklerin kazıldığından, silahların depolandığından, örgütün şehri ve kırsalı terk etmediğinden haberdar olduğunu söyledi. "Beni Öcalan görevden aldırdı." açıklamasını yapan İdris Naim Şahin'in İçişleri Bakanı olduğu dönem nokta atışlarıyla teröristlerin etkisiz hale getirildiğini belirten Burunak, Sultanahmet saldırısında istihbarat zafiyetinin bulunduğunu ifade etti.
İlyas Burunak, terörle mücadele ve Sultanahmet'teki patlamayla ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirmelerde bulundu. Devletin terörle mücadeledeki en önemli unsurunun istihbarat olduğunun altını çizdi.
Başta MİT olmak üzere tüm istihbarat birimlerinin dışarıdan gelen ve içteki terör faaliyetlerinin sorumlusu olduğunu ifade eden Burunak, "Bunlar hakikaten bütün terör faaliyetlerinden, teröristlerin şehirde yapacakları eylemlerden bizzat sorumlular. Bir canlı bomba şehir merkezine gelip patlatıyorsa, siz bunu gelip patlatmadan önce almak zorundasınız. Eğer alamıyorsanız burada bir zafiyet vardır." dedi.
2009-2012 yılları arasında Diyarbakır'a gönüllü göreve gittiğini aktaran Burunak, "KCK operasyonları ve PKK'ya yapılan operasyonlar bizim dönemimizde yapılmıştır. Şimdi mukayese ediyorum, hakikaten o dönemde istihbaratta çalışan arkadaşlarım çok fedakarca çalıştıklarını gördüm ve bizzat şahidim. Kırsaldan itibaren şehre girdiğinde veya kırsala girdiğinde canlı bomba veya patlayıcı silahla şehre girdiğinde daha eylem yapmadan yakalanırdı. Bu bir başarıdır. Bunu 2009-2012'de istihbarat birimleri başarmıştır ve tarih bunu yazdı." ifadelerini kullandı.
'İDRİS NAİM ŞAHİN DÖNEMİNDE NOKTA ATIŞIYLA TERÖRİSTLER ETKİSİZ HALE GETİRİLİYORDU'
"Beni Öcalan görevden aldırdı." açıklamasını yapan İdris Naim Şahin'in İçişleri Bakanı olduğu dönemdeki mücadeleyi anlatan Burunak, "Şehir yapılanması, kırsaldaki hareketlilik ve şehirde tamamen bir örgüt hakimiyeti faaliyetleri vardı. Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin zamanında askeriyeden Jandarma Özel Harekat (JÖH), Polis Özel Harekat ile beraber kırsalda öyle operasyonlar yapılıyordu ki nokta atışı. Yani sığınakları imha ediliyordu, terörist etkisiz hale getiriliyordu. Ve örgüt can çekişiyordu. Biz bunların telsiz kayıtlarında da takip edildiğini biliyoruz." diye konuştu.
Bu süreçte açılımın başladığını kaydeden Burunak, "Sonra bir baktık açılım başladı. Keşke terör bitseydi, bu açılım başarılı olsaydı. Ve kırsaldaki teröristler silahları bıraksaydı ve Türkiye sınırlarını tamamen terk etseydi. Ama bu böyle olmadı. Böyle olmadığını açılım süreci içerisinde gördük. Şimdi de görüyoruz. O sığınaklar, o silahlar depolandı. Hendekler de kazıldı." dedi.
'HABUR VE ÇÖZÜM SÜRECİNDE ÖRGÜT GÜÇLENDİ'
Burunak, istihbarat birimlerinin hendeklerin kazıldığından, silahların depolandığından, örgütün şehri ve kırsalı terk etmediğinden haberdar olduğunu söyledi. Burunak, "Devletin ilgili birimleri bunu gördüğü halde operasyon yapmıyorsa, operasyona dönüştürmüyorsa ve bunlar yakalanmamışsa, imha edilmemişse bu süreçte sorumludurlar." şeklinde konuştu.
Operasyonda başarının kriterinin şehit ve yaralı olmaması, teröristlerin etkisiz hale getirilmesi veya yakalanması olduğunu kaydeden Burunak, Habur ve çözüm sürecinde örgütün güçlendiğine işaret etti. Burunak, "Türk milletinin batıdaki yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti sınırında yaşayan herkesin temennisi şu, terörle sonuna kadar mücadele edilmesi gerekiyor. Barış süreci gibi, bir önce de Habur girişinde de ben oradaydım, deneme tahtasıyla 'tekrar tecrübe edelim, yine tekrar masaya oturalım bu insanlarla' deyip bu arada da örgütün güçlenmesine göz yumalım böyle bir şey olmaz." diye konuştu.
O dönemle bugünü kıyaslayan Burunak, "O dönemle bu dönemi mukayese ettiğimde, Olağanüstü Bölge Valiliği var, Güneydoğu olağanüstü şartlar içerisinde, gözaltı süreleri 15 gün, ek süre alıyorsun 1 ay. Etkin bir mücadele yapılıyordu. Şu anki sürece baktığımda hakikaten olağanüstü dönemi aratacak bir dönemden geçiyoruz." ifadelerini kullandı.
'SULTANAHMET SALDIRISI İSTİHBARAT ZAFİYETİDİR'
Sultanahmet'teki canlı bomba olayına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Burunak, "Türkiye'nin kalbi hatta dünyanın kalbi diyelim İstanbul gibi bir yerde canlı bomba patlatılması istihbarat zafiyeti midir? Evet istihbarat zafiyetidir. Nedeni şu; bir hafta önce Numan Kurtulmuş, bir açıklama yapıyor. Parmak izi Zeytinburnu'nda Göçler Müdürlüğü'nde alınmış. Onun akabinde de şöyle bir açıklama yapılıyor, deniliyor ki; 'Bizim canlı bomba listesinde yoktu. Takip ettiğimiz kişilerden değildi.' Bizim isim listemizde yoktu diyerek bu sorumluluktan kaçınılamaz. Sizin listenizde de olacak, listeniz dışında da olan bütün terör örgütlerinin faaliyetlerini takip etmek zorundasınız. Bu ülkenin güvenliği için. Bu ülkede terörün bitirilmesi için. MİT ve istihbarat daire başkanlığı bunun için kurulmuştur." dedi.
CİHAN