Kuzey Çevre Yolu'nda Bayraklı tünelleri çıkışında karşılıklı iki servis alanının benzin istasyonu ve AVM yapılmak üzere Karayolları Müdürlüğü'nden kiralanması, esnaf teşkilatında rahatsızlığa yol açtı. Çevre yolundaki inşaatlara olumsuz bakan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, karayollarının yap-işlet-devret modeliyle 25 yıllığına alışveriş merkezi yapılmak için arsa tahsis etmesi ile kentin giriş ve çıkışlarını kapatan AVM'lere bir yenisinin daha ekleneceğini söyledi. Yerel yönetimlerin ve ilgili meslek kuruluşlarının görüşü alınmadan yapılan plan değişikliklerinin kente vereceğini belirten Mutlu, "Bugün İzmir'in 4 ana girişi AVM'ler tarafından kuşatılmışken ve çevre yolunun özellikle Gaziemir-Balçova arasındaki bölümünde yaşanan sıkıntılar ortadayken otobanda yeni AVM' inşasını anlamak mümkün değildir." dedi.
'TİCARİ DENGE OLMADAN ÇOĞALAN AVM'LER HER KESİME ZARAR VERECEK'
Türkiye'de mevcut AVM sayısının 350'ye yaklaştığını hatırlatan Mutlu, şunları kaydetti: "İzmir'de de 21 AVM, 14 Hipermarket ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren binin üzerinde ekspres mağaza bulunmaktadır. İzmir'de yeni açılması planlanan alışveriş merkezleri, esnaf ve sanatkârlarımızın ticari yaşam alanlarının daralmasına yol açacaktır. Kamuoyunda Hipermarket Yasası olarak bilinen 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un görüşmeleri sırasında, AVM izin yetkisinin yerel yönetimler ve ilgili meslek odalarından oluşan bir kurulun iznine bağlı olması yönünde taleplerimiz olmuştu. İşin doğrusu budur. Aksi takdirde kentlerin ticari dengeleri gözetilmeden mantar gibi çoğalan AVM'lerin sadece üyelerimize değil, ekonomiye, toplumun her kesimine zararı olacaktır."
'AVM'LER BORÇLANMAYI ARTIRIYOR'
AVM'lerin borçlanmayı da arttırdığına dikkat çeken Mutlu, "Bugün Türkiye'de AVM'ler borçlanmayı arttıran, tüketimi körükleyen ve ağırlıklı olarak ithal ürünleri sattıkları için cari açığa olumsuz etki eden konumdadır. Cari açığın 3,4 milyar dolara, tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının bir önceki yıla oranla 40 milyon liralık artışla 371 milyon liraya ulaştığı, bireysel kredi ve kart borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 2,5 milyonun üzerine çıktığı bir dönemde artık Türkiye AVM ve tüketim çılgınlığına gem vurmalı, üretim, yatırım ve istihdam odaklı ekonomik gelişime öncelik vermelidir." diye konuştu.
CİHAN