BURSA (CİHAN)- Bursa'da son günlerde vatandaşları tedirgin eden at eti iddiaları en çok kasap, şarküteri ve yemek sektörünü etkiledi. Bursa'da yemek sektöründe verdiği kaliteli hizmetle adından söz ettiren İzgün Bahar Et ve Süt Ürünleri Kalite Güvence Koordinatörü Dursun Tutu, öncelikle et alınırken güvenilir firmanın tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Aksi taktirde hem sağlığımız, hem de paramızı kaybedebiliriz." uyarısı yaptı.
Daha çok dana ve kuzu gibi körpe hayvan etinin tercih edilmesini tavsiye eden Tutu, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: "Etler dinlenmiş olmalı, rengi açık kırmızıdan, koyu kırmızıya kadar değişebilir. Fakat mor, kahverengi, siyah, mavimtrak ve yeşile dönmüş etler alınmamalı. Mor renkli etler küspe ile beslenmiş ve yaşlı hayvan etleri olabilir. Etin duruşu toplu olmalı, kendini salmamalıdır. Pelte gibi etler içine su enjekte edilmiş olabilir. Et üzerinde yapışkan, mukoz bir tabaka olmamalıdır. Et kokusu kendine has olup, yabancı, ağır bir koku hissedilmemeli. Etin üzerinde yağ dokusu ince ve sık olmalı yağ zerrecikleri lezzet demektir. Kıymayı gözünüzün önünde çektirin. Hazır kıymadan uzak durun, çünkü içine sakatat, hindi, tavuk eti ve taşlık katılabilir. Bu tür kıymalar daha parlak, yağsız görünür. Eti dövdürmeyin."
Hazır et ürünleri alan vatandaşların etiketlere dikkat etmesini isteyen Dursun Tutu, şunları söyledi: "Sucuk, sosis ve salam gibi ürünler bilinen ve güvenilir firma ve markalı olmalı. Etiketleri okunarak dana eti olanlar tercih edilmeli. İşlenmiş et ürünlerinde hile tağşiş daha çoktur. Döner ve kavurma gibi pişmiş ürünlerde de vasıfsız etlerin kullanımı ve renk, tat, kıvam ve koruyucu katkı madde kullanımları konusunda dikkatli olunmalı ve güvenilir firma ve ürünleri tercih edilmeli. Etin içinde mekanik kıymadan, sakatat, hindi ve tavuk etlerine kadar her şey katılmaya müsait ürünlerdir. Hazır et ürünlerde (köfteler, döner, hamburger) soya ve diğer bitkisel bazlı lif ve katkılar yasak olmasına karşın kullanılabiliyor."
AT VE EŞEK ETİ NASIL ANLAŞILIR?
At ve eşek eti ile domuz etinin nasıl anlaşılacağı konusunda da ipucu veren Dursun Tutu, bu tür etlerin anlaşılması için çoğu zaman laboratuvar incelemesi gerektirdiğine işaret ederken, "At ve eşek etleri renkleri çok koyu, ciğer renginde ve lifli sert etlerdir. At etinin yağı oldukça koyu sarıdır. Tat olarak ayırt edilmesi oldukça güçtür. Domuz etini ayırmak daha kolaydır. Çünkü et rengi pembe beyaz veya açık pembedir ve yağları belirgindir."
İZGÜN NASIL BİR FİRMA
İzgün Bahar Et olarak ürün kalitesine ve hijyenine büyük önem verdiklerini dile getiren Dursun Tutu, farklılıklarını şu sözlerle anlattı: "Et temininde güvenilir tedarikçilerle çalışıyoruz. Onları titiz ve hassas ölçülerle kontrol ediyoruz. Sağlıklı ve genç hayvanların kesimi yapılıyor. Hayvan yetiştirme yerleri ve kesimhaneleri temizlik ve hijyen konusunda kontrol ediliyor. Hayvan kesimi öncesi ve sonrasında et muayene ve kontrolleri veteriner hekimlerce yapılıyor. Hayvan kesiminde müşahit-gözlemci bulundurularak helal kesim şartlarına uyulması izleniyor. Kesilen etler bir gece soğuk havada dinlendirilerek soğutmalı araçlarla işletmelerimize ulaştırılıyor."
Tesislerinde işlemlerin gıda mühendisi, tekniker ve uzman kasaplarla yürütüldüğünü anlatan İzgün Bahar Et ve Süt Ürünleri Kalite Güvence Koordinatörü Dursun Tutu, sözlerini şöyle tamamladı: "Tesislerimizde etler kabul kontrolleri yapılarak işleme ve hazırlığı gıda güvenliği talimat ve esaslarına uygun olarak yapılıyor. Sağlıklı, lezzetli ve güvenli etlerle müşterilerimizi buluşturuyoruz. İşlenmiş et ürünlerinde kendi üretimimiz ve diğer bilinen marka ve ürünlerin periyodik kontrol ve denetimi ile sağlıklı ve güvenli üretim ve satışı yapıyoruz."
CİHAN