Etteki pahalılığa karşı verim artışına dayalı destekleme modeli önerildi


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Canlı Hayvan, Kanatlı Et ve Et Ürünleri Grubu Meslek Komitesi, kırmızı et fiyatlarının yüksekliği meselesini masaya yatırdı. Artan hayvan sayılarına ve gelişen üretime rağmen fiyat artışının durdurulamadığına dikkat çeken komite üyeleri, geçici çözümler yerine uzun vadeli tedbirler alınması gerektiğini dile getirdi. Desteklenme modelinde de verimlilik artışının esas alınmasını istediler. Komite toplantısına katılan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Sorunun çözümüne ilişkin önerilerimizi rapor haline getirerek, bayramdan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Kutbettin Arzu'ya sunacağız." dedi. Çözüm için gerekenlerin acil olarak uygulamaya koyulmasının ülke hayvancılığı açısından büyük önem arz ettiğinin altını çizen Demirtaş, ithalat sebebiyle hayvan yetiştiricilerinin olumsuz ve telafi edilemeyecek şekilde etkilenmelerine karşı önlemlerin ivedilikle alınmasını istedi.

Hayvancılıkta sermaye devir hızının düşük olması, risk ve belirsizliklerin fazlalığı, girdi maliyetlerinin yüksekliği, sektörün fiyat ve fiyat dışı enstrümanlarla desteklenmesini zorunlu kıldığını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti: "Destekleme modelinde, işletme ölçeklerini büyütmek ve verimlilik artışı esas alınmalı. Üreticilerin üretimden vazgeçmemesi için desteklemeler devam ettirilmeli. Damızlık ve besilik dana işletmeleri ayrı ayrı sistemlerle desteklenmeli. Üreticilerin sürdürülebilir üretim yapmasına olanak sağlayan düzenlemeler yapılırken aynı zamanda halkımızın da uygun fiyata et tüketebilmesi sağlanmalı. En önemli gıda maddelerinden biri olan kırmızı etin fiyatı, tüketicilerimiz için artık ulaşılabilir olmalı. Oda olarak, üyesi olduğumuz Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin yürüttüğü çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Konseyin çalışmalarını yakından takip ediyor ve destekliyoruz."

'YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ'

Yüksek olan girdi maliyetlerinin fiyatlara yansıdığını, bu sebeple öncelikle bunların düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Ekrem Demirtaş, "Kırmızı et üretiminde yemleme maliyetlerinin minimizasyonu için Mera Kanunu'nda da hedeflendiği gibi meraların etkin kullanımı sağlanmalı. Meralarda aşırı otlatma, amaç dışı kullanım önlenmeli ve verim artışına yönelik ıslah projeleri arttırılmalı. Kaba yem üretiminin arttırılması teşvik edilmeli. Yemleme ve yem teknolojileri, daha etkin bir şekilde kullanılmalı. Küçükbaş hayvan eti tüketiminin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı. Küçükbaş hayvancılık geliştikçe, büyükbaş fiyatları da regüle olacaktır." diye konuştu.

'ENVANTER ÇALIŞMASI YAPILMALI'

Kırmızı et fiyatlarındaki artışı durdurmak için yapılan ithalatın uzun vadeli etkisi olmadığına dikkat çeken İZTO Başkanı Demirtaş, "Geçici çözümlerden ziyade, uzun vadeli tedbirler alınması gerekiyor. Ülkemizdeki hayvan varlığının da doğru bilinmesi önem taşıyor. Bu kapsamda envanter çalışması yapılmalı. Hayvan hastalıklarıyla etkin bir şekilde mücadele edilmeli. Hayvanlarımızın genetik özelliklerinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütülmeli. Hayvancılık politikaları, uzun vadede istikrarı koruyabilecek ve oluşabilecek olumsuz piyasa koşullarındaki dalgalanmalara karşı hazır olacak şekilde yapılandırılmalı. Bu politikalar oluşturulurken konuyla ilgili kişi, kurum, kuruluş ve organizasyonlarla fikir birliği de sağlanmalı." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Etteki pahalılığa karşı verim artışına dayalı destekleme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER