EXPO bahanesiyle 2500 dekar tarım toprağı imara açıldı


Antalya Kent Konseyi, EXPO 2016'nın alt yapı ve ulaşım bağlantıları bahane edilerek Aksu'da 2500 dekar tarım arazinin amaç dışı kullanıma açıldığını iddia etti.

Antalya'da imara açılarak yok olan tarım topraklarına bir yenisi daha eklendi. Antalya Tarım Toprakları Koruma Kurulu'nun son toplantısında alınan kararla 2500 dekar tarım arazisi tarım dışı kullanıma açıldı. Kamu yararı gerekçesiyle amaç dışı kullanımına açılan tarım toprakları, Isparta yolunun doğusu ile Aksu ilçesinin kuzeyinden Kurşunlu Şelalesi'ne kadar olan geniş bir bölgeyi kapsıyor. Antalya Kent Konseyi Tarım Topraklarının Kullanımı ve Korunması Çalışma Grubu gelişme için "Tarım topraklarını korumak amacıyla 5403 sayılı yasayla oluşturulan bu kurul 'kamu yararı' gerekçesiyle tarım topraklarını amaç dışı kullanıma açan ve onay veren bir kurum halini almıştır." açıklamasında bulundu.

Çalışma grubundan yapılan açıklamada, Aksu çayı ile Tehnelli deresi arasına EXPO 2016 Antalya için park alanı inşa edildiği hatırlatılan açıklamada, "Bu alanın alt yapı çalışmaları ve ulaşım bağlantıları gibi kamu yararına olacak bazı çalışmalar için belirli miktarda zorunlu tarım alanına ihtiyaç duyulması normal karşılanmaktadır. Ancak az miktarda kullanılacak tarım alanı için bütün bölgeyi tarım dışına çıkarmak ve imara açmak kabul edilebilir bir anlayış değildir. İleride imara açılan bu alanlar Antalya Serik arasındaki verimli ovanın da imara açılması için tetikleyici bir rol oynayacaktır. İhtiyaç duyulan tarım alanı kamulaştırılabilir." denildi.

Antalya'nın verimli tarım topraklarının amaç dışı kullanıma açılmaması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Antalya Valiliği göreve çağrıldı.

NE KADAR TARIM TOPRAĞI KAYBOLDU?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan derlediği verilere göre; Türkiye'nin 2002 yılında 26 milyon 579 bin hektar olan toplam tarım alanı 2013 yılında 23 milyon 806 bine geriledi. 11 yılda 2 milyon 773 bin hektar toprak tarım alanı dışına çıkarıldı. Yine TÜİK verilerine göre aynı dönemde Antalya'nın sahip olduğu tarım toprakları da yüzde 10 azaldı. 2002 yılında 402 bin 223 hektar olan toplam tarım alanı 2013'te 364 bin 734 hektara düştü. Antalya'da 37 bin 489 hektar alan tarım dışına çıkarıldı. Antalya'da amaç dışına çıkarılan tarım alanlarının sektörler bazında son 5 yıllık dağılımına bakıldığında; ilk sırayı yüzde 71,23 ile konut ve iş yeri yapımı aldı. Tarım alanlarının yüzde 11,94'ü turizm, yüzde 1,69'u enerji, yüzde 15,4'ü de diğer sektörler için yok edildi. Antalya Tarım Toprakları Koruma Kurulu son aldığı kararla 250 hektar tarım toprağını amaç dışı kullanıma çıkardı. CİHAN
<< Önceki Haber EXPO bahanesiyle 2500 dekar tarım toprağı imara açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER