Almanya'da veri koruma aktivistleri Facebook'un gerçek isim kullanma zorunluluğunu kaldırması için mücadele veriyor. Verileri Koruma görevlisi Johannes Caspar, Facebook'tan Alman Telemedya Kanunu'na uymasını istedi. Caspar, Facebook'un başka isim altında kaydolan bir kullanıcısının hesabını kilitleme, kendisinden kimlik isteme ve profilini değiştirme yoluna gitmesi üzerine harekete geçti. Verileri koruma görevlisi Facebook'tan profili tekrar açmasını istedi.
Caspar'a göre halihazırdaki kanunlar başka bir isim altına hesap açmayı mümkün kılıyor. Sebebi ise kimlik bilgilerinin açıktan paylaşılmasından dolayı hassas bilgilerin başkalarının eline geçmesi. Gerçek isimler Facebook için pazarlama ve reklam açısından işleri kolaylaştırıcı bir unsur. Bu sayede kullanıcılar arkadaşlarının profiline daha kolay ulaşabiliyor. Ancak bu bilgileri başka bilgilere ulaşmak için kullanmaları da mümkün. Bu bilgileri reklam, dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve taciz için kullananların sayısı hiç de az değil. Uzmanlara göre bu durum, çocuklar söz konusu olduğunda daha da dikkat edilmesi gereken bir hal alıyor.
'Schau Hin!' adlı medya danışmanlığı veren kuruluş, anne-babalara çocuğu Facebook'a kaydolurken yanlarında olmalarını ve ellerinden geldiği kadar özel bilgileri kaydetmekten sakınmalarını tavsiye ediyor. 'Schau Hin'den Kristin Langer'e göre Facebook verileri ve gençleri koruma açısından gevşek davrandığı için bilhassa çocuk ve gençler için uygun bir ortam değil. Langer, kanunlara göre Facebook'a kaydolmak isteyen çocukların yaşının en az 13 olması gerektiğini söylüyor ve kaydolma arzusu durumunda anne-babalara şu tavsiyelerde bulunuyor: "Çocuğunuza bu izni verdiyseniz, profili birlikte kurun ve güvenlik, mahremiyet gibi ayarlara dikkat edin. Böylelikle çocuğunuzun profilini sadece arkadaşlarının görmesini ve başkalarının çocuğunuzla irtibata geçmemesini sağlamış olursunuz. Profili başka kullanıcıların bakışı açısından izlemek de yararlı."
Anne-babaların çocuklarından isim, adres, telefon numarası, bulunduğu yer gibi özel bilgilerini Facebook'ta paylaşmamalarını istemesi de önemli. Çocuğun kimleri 'arkadaş' olarak kabul ettiği, buna nasıl karar vereceği de önemli. Kanunlara göre kullanıcıların isimlerinin değişik bir versiyonunu kullanmaları mümkün.
Bunun için Facebook bilgilerinin bir kopyasını indirmeleri ve 'Arşivim' kısmına kurmaları gerekiyor. Facebook hesabını silmek isteyenlerin ise hesabı deaktif hale getirmek yerine üyeliklerini sonlandırmaları ve profili sürekli olarak sildirmeleri gerekiyor. Bu şekilde bütün bilgiler 90 gün içinde bütün serverlerden kayboluyor.
CİHAN