Fatih Portakal: Baze medya grupları tetikçilik yapıyor


Fox TV anahaber sunucusu gazeteci Fatih Portakal, Türkiye'de gazeteciliğin korkutucu bir hal aldığını ifade etti. Portakal, "Gazetecilik yapılmıyor, sadece tetikçilik yapılıyor. Öyle bir gazetecilik yapılıyor ki memlekette, özellikle bazı gruplar, gazeteler; belgeye dayanmadan, sadece dedikodu üzerine yapılan manşetler; itibar erozyonu diyorum buna, insanları itibar erozyonuna uğratıyorlar." dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin Medya Söyleşileri'nin bu ayki konuğu gazeteci Fatih Portakal oldu. Medyada ifade özgürlüğü konusunda vatandaşlarla sohbet eden Portakal, günümüzde özellikle bazı medya gruplarının, gazetelerin belgeye dayanmadan, sadece dedikodu üzerinden manşet atıp insanları itibar erozyonuna uğrattıklarını söyledi. Tetikçi gazetecilik dönemi yaşandığını anlatan Portakal, ifade özgürlüğünün de her geçen gün azaldığını kaydetti. İktidar aleyhine yazan, eleştiren insanları korkutmak için kolluğun devreye girdiğini vurgulayan Portakal, "Korku cumhuriyeti... En kötü olan şey de bu. Hukuk devleti ile kanun devleti arasındaki fark. Gücü kanunla koruyabilmek, kanunla değil. Gazetecilerin yıldırılması. Ama şu anda eğer siz iktidarı eleştiriyorsanız, öncelikle yapılan maalesef korkutmak, cezaevi de bunlardan bir tanesi. Yani bu da bu iktidarın herhalde en önemli, ileride yazılacak, bu dönem yazılacak, bu dönemin gazeteciliği, işadamlığı, sessiz kalan rektörler de, STK'lar da yazılacak. Neden pasiftiniz, neden konuşmadınız, neden özgürlükleri dile getirmediniz diye yazılacak. Gazetecilik de öyle yazılacak. O dönemler geldiğinde bunları bir kez daha okumuş olacak. Evet doğru, korku cumhuriyeti diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Sosyal medyanın Türkiye'nin özgürleşmesi, içine kapanmamasında büyük bir faydası olduğunun altını çizen Portakal, "Sosyal medya olmasaydı içine kapanabilirdi, iyi ki sosyal medya gelişti. Düşünsenize hayatımızda sosyal medyanın olmayışını. Kuzey Kore gibi olabilirdik, belki onun kadar değil ama hukuk devletinden uzaklaşıp kanun devletine doğru giden bir anlayışın götürebileceği nokta, sosyal medya, Twiter'ı, Facebook'u ile birlikte insanların fikirlerini daha da fazla yaymasına neden oldu, insanların fikirlerini özgürleşemeyen medyada özgürleşmenin adresi gibi oldu." diye konuştu.

Portakal ayrıca medyanın özgür yayın yapabilmesi için medya dışında alanlarda iş faaliyetlerinin olmaması gerektiğinin altını çizdi. Medya patronlarının başka işlerle uğraştıklarında ne medya özgürlüğü ne de çalışanın özgürlüğünün kaldığını vurgulayan Portakal, "Sadece biat kültürü oluyor. Görüyoruz bazı gazeteci büyüklerin hallerini, bazı TV kanallarının hallerini, gazetelerin hallerini. Hiçbir güç kalıcı olmamış, hiçbir dönem kalıcı değil, eninde sonunda dönem değişiyor, alt üst oluyor, o zaman nasıl bir isim bırakacaksınız geride, nasıl anılacaksınız? Bugün inanmadığı haberleri yapan, sadece tetikçilik yapan bazı bu sektörün içindeki isimler acaba o yıllar geldiğinde, nasıl anılacaklar, haklarında ne denilecek kestirmek zor." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Fatih Portakal: Baze medya grupları tetikçilik yapıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER