California eyaletinde bir yargıcın teknoloji firması Apple'a San Bernardino saldırganlarından birinin telefonunun güvenlik kodunun kırılması için FBI'a yardım etmesi kararı vermesi ABD'de gündemi karıştırdı.
Apple'ın CEO'su Tim Cook imzası ile açık bir mektup yayınlayan şirket bu kararı kabul etmediklerini ve yapılacak olan işlemin bütün Apple kullanıcılarının özel güvenliğini tehlikeye atacağını savundu.
Syed Farook'a ait olan Apple marka telefonu, kullanıcının belirlediği sayı kombinasyonu ile kilitli durumda. Telefona 10'dan fazla hatalı şifre girişi yapıldığı zaman Apple'ın bütün bilgileri silme özelliği devreye giriyor. FBI ajanları, Farook'un telefonundaki bilgilerin silinmeden ele geçirilmesini istiyor.
Apple, kendilerinden şu an varolmayan bir yazılım istendiğini, bu şekilde bütün Apple araçlarında bir arka kapı açılmasının sağlanacağını belirtti. FBI, istenen yazılımın sadece bir davada veya belirli defa kullanılıp kullanılmayacağını açıklamıyor.
Tim Cook'un, "Bizden istenen bugüne kadar bütün kullanıcılarımızın güvenliği için yaptığımız çalışmaları bir kenara itmemiz. Bir arka kapı açılması halinde 10 milyonlarca Amerikalıyı hacker ve sibersuçlulardan korumamız olanaksız hale gelebilir." dediği mektupta, "FBI'ın isteği ABD demokrasisine ve bu ülkeye olan sevgimize oldukça karşı. Şu noktada herkesin bir adım geri çekilip ne istendiğini bir daha düşünmesi lazım" ifadesi kullanıldı.
California Savcısı Eileen Decker ise "Bizim kurbanlara ve ailelerine karşı sorumluluğumuz var ve elde edebileceğimiz kadar bilgiyi almamız, her taşın altına bakmamız lazım. Bugün Federal Mahkeme'ye başvurarak San Bernardino saldırısı ile ilgili her şeyi öğrenmek için dava açacağız." diye konuştu. CİHAN