Sözcü'de yer alan habere göre Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 2-3 Mayıs’ta düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.
Politika faizinin 25 baz puan artışla 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltildiği son toplantının tutanakları, Fed yetkililerinin daha fazla faiz artışının gerekli olup olmadığı konusunda ikiye bölündüğünü gösterdi.
Tutanaklarda, yetkililerin daha fazla politika sıkılaşmasının ne kadar uygun olabileceği konusunda genel olarak belirsizliğe işaret ettiği aktarıldı.
Fed tutanaklarında, “Bazı yetkililer, enflasyonun yüzde 2’ye düşürülmesindeki ilerlemenin kabul edilemez derecede yavaş seyretmeye devam edebileceği beklentilerine dayanarak gelecek toplantılarda ek politika sıkılaşmasının muhtemelen gerekli olacağı yorumunu yaptı.” ifadesi yer aldı.
Tutanaklarda, birkaç yetkilinin ise ekonominin mevcut görünümleri doğrultusunda ilerlemesi halinde mayıs toplantısından sonra daha fazla politika sıkılaşmasının gerekli olmayabileceğini belirttiği kaydedildi.
FAİZ ARTIŞININ NE ÖLÇÜDE UYGUN OLABİLECEĞİ “DAHA AZ KESİN”
Fed tutanaklarında, yetkililerin, para politikasındaki kümülatif sıkılaşmanın gecikmeli etkileri ve kredi koşullarındaki sıkılaşmanın ekonomi üzerindeki olası etkileri ışığında, söz konusu toplantıdan sonra daha fazla faiz artışının ne ölçüde uygun olabileceğinin “daha az kesin” hale geldiği konusunda genel olarak hemfikir olduğu belirtildi.
Yetkililerin enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek olduğu konusunda hemfikir olduğu aktarılan tutanaklarda, mart ayına kadar olan verilerin enflasyondaki düşüşlerin, özellikle çekirdek enflasyon ölçütlerinde, beklenenden daha yavaş olduğunu gösterdiği ifade edildi.
Tutanaklarda, Fed çalışanlarının, finansal koşulların halihazırda sıkı olduğu bir dönemde, banka kredi koşullarındaki beklenenden fazla sıkılaşmanın etkilerinin bu yılın sonunda “ılımlı bir resesyona” yol açacağını tahmin etmeye devam ettiği aktarıldı.
Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yönelik belirgin riskler ışığında yetkililerin genel olarak gelen bilgileri ve bunların ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini yakından izlemenin önemini vurguladığı belirtilen tutanaklarda, ekonomik görünüme yönelik risklerin ağırlıklı olarak aşağı yönlü olduğu kaydedildi.
BORÇ LİMİTİNE DAİR ENDİŞELERE İŞARET EDİLDİ
Tutanaklarda, ayrıca bazı yetkililerin, borç limitinin zamanın yükseltilemeyeceğine, bunun da finansal sistemde önemli aksamalar ve ekonomiyi zayıflatan daha sıkı finansal koşullar açısından tehdit oluşturabileceğine dair endişelere dikkati çektiği aktarıldı.
Fed tutanaklarında, birçok yetkilinin finansal sistemde ve genel olarak ekonomide ciddi bozulma riskinden kaçınmak için borç limitinin zamanında artırılmasının öneminden bahsettiği ifade edildi.
Bankacılık sektörü stresinin ekonomik faaliyet üzerinde daha fazla baskı oluşturacağı konusunda da hemfikir olunduğu dile getirilen tutanaklarda, ancak bunun ne ölçüde olacağının belirsizliğini koruduğu kaydedildi.