FED, faiz artışı konusunda ikiye bölündü


ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinin faiz artırımı konusunda iki farklı görüşte oldukları ifade edildi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından yapılan iki günlük toplantı sonunda yapılan açıklamada, FED politika yapıcılarının bir kısmının faizlerin haziran ayında artırılması gerektiğini, diğer bir kısmının ise 'yılın diğer zamanlarda' artırılmasının uygun olacağını aktardıkları belirtildi.

Yurtdışında yaşanan ekonomik gelişmeler ve düşen petrol fiyatları önemli gerekçeler olarak gösterildi. Politika yapıcıları, özellikle doların güçlenmesinin ihraç mallarını ucuzlatacağına, bunun da kısa vade enflasyon üzerinde 'ağırlık' oluşturabileceğine dikkat çekti. FOMC'un son toplantısında, işgücü piyasalarının daha fazla gelişmesi, enerji fiyatlarının stabilize olması ve yurtdışında dolar artışının dikkate alınarak enflasyonda yaşanacak gelişmelere göre faiz artırımıyla ilgili karar verileceği ifade edildi.

FED Başkanı Janet Yellen, daha önce FOMC üyelerine, faiz artışı için saatlik ücret artışının yeterli olmadığını, enflasyonun yakın vadede "makul ve güvenli" ortama ihtiyacı olduğunu ifade etmişti. Yellen, enflasyon verilerinin zayıf olduğu bir ortamda faiz artışına sıcak bakmadığını dile getirmişti.

FED, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada faiz artışı için 'sabırlı olma' ibaresini kaldırdığını açıklamıştı. Bu açıklama faiz artışı için önemli bir sinyal olarak yorumlanmıştı.

FED, 2008 finans krizinden sonra piyasaları desteklemek amacıyla faiz oranını sıfıra yakın tutma kararı almış, piyasalara toplam 4,5 trilyon dolar tahvil desteğinde bulunmuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber FED, faiz artışı konusunda ikiye bölündü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER