Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı TÜİK’in ‘En güvenli iller’ araştırmasında Muğla’nın son sırada olmasına tepki göstererek kurumu mahkemeye verdi. TÜİK verilerine tepki koyma gereği duyduklarını anlatan Başkan Saatcı, şöyle dedi:
"TÜİK’e göre Muğla, Türkiye’nin en güvensiz ili. Bu iş bu kadar ucuz değil. Yahu en güvensiz ile yerli yabancı turist gelir mi? Yatırımcılar en güvensiz ile yatırım yapar mı? Bunların hepsi Muğla’nın önüne koyulan bir set. Biz de bu konuyla ilgili usulen reddedilme ihtimali olsa da tepkimizi ortaya koyduk.
Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı’na bu verinin yok hükmünde sayılması için dava açtık. Bu dava şimdiye kadar sergilemiş olduğumuz doğruya doğru, eğriye eğri demenin bir tezahürüdür. İnşallah bu konuyla ilgili sonuç alır ve bize göre yok hükmünde olan bu raporu inşallah ortadan kaldırırız."
TÜİK: ARAŞTIRMAMIZIN ARKASINDAYIZ
TÜİK Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Daire Başkanı Esengül Tanrıkulu ise araştırmanın arkasında olduklarını belirtiyor.
‘En güvenli iller’ araştırmasıyla birlikte araştırmanın hangi kıstaslar kullanılarak yapıldığının da belirtildiğini belirten Tanrıkulu, “Birey odaklı bir çalışma gerçekleştirdik. OECD ile ortak olarak onların kullandığı çatı kapsamında bir değerlendirme yaptık” dedi.
Güvenlik araştırmasını yaparken iki objektif iki de sübjektif değerlendirme yapıldığını söyleyen Tanrıkulu, “Cinayet oranı ve cinayet sayılarına bakıyoruz, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarını inceliyoruz, kamunun asayiş hizmetlerinden memnun olup olmadığına bakıyoruz ve gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranını inceliyoruz” dedi.
Esengül Fethiye Belediyesi’nin kendilerine dava açmasına ilişkin olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı:
"Şu ana kadar bütün çalışmalarımızı açıkladık. Hangi sonuçlara göre değerlendirme yaptığımızı belirttik. Daha önce yayımlanmış veriler bunlar. Uluslararası kurallarla bu verileri bir araya getirdik, sonuçlarımız budur ve arkasında duruyoruz."