CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, 2015 sezonunda 12 TL'den açılan ve 15 TL'ye yaklaşan fiyatların ardından pazara inen fındık miktarının az olmasına rağmen fiyatlardaki düşüşün üreticileri mağdur ettiğini belirtti. Torun, "Fındık üreticimizi, ne TMO'ya ne de ihracatçımıza yedirmeyeceğiz." dedi.
Torun, yaptığı açıklamada 2014 yılında yaşanan don felaketi nedeniyle büyük sıkıntılar çeken fındık üreticisinin 2015 sezonunda fındık ürünündeki verimlilik ve yüksek fiyat beklentisi umuduyla çalıştığını ve geçmiş sezondaki borçlarını da kapatabileceğini düşünerek fındığını pazarlanabilir hale getirdiğini vurguladı.
9.5 TL'lere kadar inen fındık fiyatının hiçbir üreticiyi tatmin etmediğini ifade eden Milletvekili Torun, "Fındık gibi zahmeti ve masrafı çok olan bir ürün için üreticilerimize bu fiyat reva görülmüştür." ifadelerini kullandı.
HÜKÜMET, FINDIK ÜRETİCİMİZİ SAHİPSİZ BIRAKMIŞ, FİYATLARIN DÜŞMESİNİ SADECE İZLEMİŞTİR
Torun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Dünyanın bir numaralı fındık üreticisi olan ülkemizde hükümet, yılda 3 milyar dolar döviz girdisi sağlayarak ekonomik getirisi en fazla olan tarım ürünü konumundaki fındığımızı sahipsiz bırakmıştır. Özellikle serbest piyasa koşullarının uygulanmasıyla fındık üreticilerimiz gizli lobinin insafına bırakılmış, bu da bugünkü gibi 9-10 TL seviyelerinde fındık fiyatları oluşmasına neden olmuştur. Şu unutulmamalıdır ki; üreticimiz fındıktan vazgeçerse ihracatçımızda, ülke ekonomimizde kaybeder.
ÜRETİCİMİZİN HERZAMAN YANINDAYIZ VE EMEKLERİNİN HAKKINI ALMALARI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
Dünyada fındık üretimi artmasına rağmen Türkiye'de düşüyorsa, bu durumdan, fiyatların üreticimizi tatmin etmemesinin de etkisi büyüktür. TMO devreye girip bir an önce fındık almalıdır. TMO kota belirtmeden, fındık fiyatları belli bir seviyeye ulaşıncaya kadar fındık almalı ve devlet üreticimize sahip çıkmalıdır. Biz bu sorunun takipçisi olmaya devam edecek ve üreticimizin bu sıkıntılardan kurtulması için elimizden geleni yapacağız. Fındık üreticimizi, ne TMO'ya ne de ihracatçımıza yedirmeyeceğiz. Üreticilerimizin hakkını almaları için her yolu deneyeceğiz. 9-10 TL gibi bir fiyat üreticimizin hakkı değildir, verilen bu kadar emeğin karşısında fiyatlar en az 17 TL olarak açıklanmalı ve üreticimiz mağdur edilmemelidir." CİHAN