Karadeniz'in en önemli tarımsal ürünü fındığın fiyatının bir türlü arzu edilen seviyelere çıkmaması üretici arasında espri konusu olmaya başladı. Fındık alım ücretlerinin 20 TL olmasını bekleyen üreticiler, bu gerçekleşmeyince 20 TL'lik banknotlar üzerine koyduğu fındıkların fotoğrafını çekip, 'Fındık 20 TL'nin üzerine çıktı' notu ile sosyal medyada paylaşmaya başladı.
Karadeniz Bölgesi'nde milyonlarca insanının geçim kaynağı olan fındığın fiyatı bir türlü üreticinin beklediği seviyelere çıkmıyor. Geçen sezon serbest piyasada kilosu 20 TL'yi bulan kabuklu fındığın bu sezonki alım fiyatı ortalama 11-11,50 TL civarlarında seyrediyor. Üreticinin 11 TL'ye sattığı kabuklu fındığın işlenmiş hali ise piyasada 55-60 TL'den satılıyor. Geçen sezona kıyasla kabuklu fındığın fiyatındaki bariz düşüşe rağmen, işlenmiş iç fındığın fiyatı ise aynı seviyeyi koruyor.
Eylül ayında yeni ürün hasadına büyük umutla başlayan üreticinin kabuklu fındığın fiyatıyla ilgili beklentisi bir türlü yerini bulmadı. 12 TL civarlarında açılan piyasanın ilerleyen aylarda yükseleceği ve kabuklu fındığın fiyatının geçen sezon olduğu gibi 20 TL sevilerini bulacağı beklentileri şu ana kadar gerçekleşmedi. O seviyeleri bulmak bir yana yakınına bile ulaşmadı. İl il fark etse de bölgede üretici fındığının kilosunu 11-11,50 TL civarlarında satabiliyor.
Ürünün fiyatının arzu ettiği fiyatın yakınına bile çıkmamasına tepki gösteren üretici, artık espri yapmaya başladı. Fındık alım ücretlerinin 20 TL olmasını bekleyen üreticiler, bu gerçekleşmeyince 20 TL'lik banknotlar üzerine koyduğu fındıkların fotoğrafını çekip, 'Fındık 20 TL'nin üzerine çıktı' notu ile sosyal medyada paylaşmaya başladı. Sosyal medyada hızla çoğalan benzer paylaşımlar, fındık üreticisinin beklentisine tercüman olmaktan öteye geçemiyor.
CİHAN