Türk fındığında son zamanlarda yaşanan verim ve kalite düşüklüğü Ordu'da masaya yatırıldı.
Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Yener Yıldırım, Emekli Ziraat Yüksek Mühendisi Şenel Öztürk, Ziraat Mühendisi Nusret Şahin birer sunum yaptı. Toplantıda Türk fındığının verim ve kalitesinin artırılması için alınması gereken önlemler ele alındı.
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Yener Yıldırım, "Fındık bizim için çok önemli. Bizim bölge olarak geçim kaynağımızı sağladığımız birinci sıra ürünümüzdür. Böyle önem arz eden bir ürüne gerekli bakım ve onarımı da vermemiz gerekiyor. Sizden ricamız burada edinilen bilgileri komşularınız ile de paylaşmanız olacaktır." dedi.
HEM VERİMİMİZ HEM DE KALİTEMİZ DÜŞTÜ
"Fındık bizim olmazsa olmazımız" diyen Emekli Ziraat Yüksek Mühendisi Şenel Öztürk, "O zaman böyle değerli bir ürünümüzde verim ve kaliteyi artırmak için elimizden gelen en büyük çabayı sarf etmeliyiz. Fındıkla ilgili çok büyük sorunumuz var. Biz Türkiye olarak 700 bin hektar alandan 600-700 bin ton rekolte elde ediyoruz. Bizi tetikleyen diğer ülkeler var. İtalya, İspanya Amerika gibi ülkeler dekarda ortalama 230-240 kilogram ürün alırken, yakımızdaki Gürcistan da dekarda 150 kilogram alıyor. Türkiye'de dekarda verimimiz 90-100 kilogram arasındadır. Bu da yetmedi son zamanlarda kalitede de bir düşüşün olduğu net bir şekilde görüldü. Bu bizim için bir tehlikedir. Bu verimi ve kaliteyi artırmak adına bu projelerin içerisinde yer alıyoruz. Bu projenin en önemli unsuru üretici olarak sizlersiniz. Yabancı ülkelerde adamlar kendilerine bir hedef çizmişler o hedefe doğru ilerliyorlar. Bizim de kendimize bir hedef çizip oraya doğru yürüyeceğiz." şeklinde konuştu.
YAPILAN HER BİR YANLIŞ VERİM VE KALİTEYİ AZALTIR
Ziraat Mühendisi Nusret Şahin ise fındıkta doğru ve yanlış gübrelemeyi anlattı. Şahin, "Üreticiler olarak hala daha doğru bildiğimiz yanlışlarımız oluyor. Bunu zaman zaman görüyoruz. Bahçelerimize attığımız kireçleri ocakların dibine değil, 50 santimetre çapında dairesel olarak atmalıyız. Hayvan gübrelerini 1 yıl kadar bekletildikten sonra fındık ocaklarının, dallarının iz düşümüne göre serperek atmalıyız. Meyilli arazilerde gübreleri fındık ağacının üst tarafına bırakmamalıyız. Çünkü fındığın topraktaki kök gelişimi yer çekimi kanununa göre aşağıya doğru daha fazla gelişir. Yukarı doğru çok gelişmez. Toprak tahlilleri yapacağımız zaman toprak numunelerini doğru noktalardan almalıyız. Azotlu, fosforlu, potaslı, ahır gübrelerini verirken zamanlamalarına ve verilme şekline çok dikkat etmeliyiz. Bunlarda yapılan her bir yanlış verim ve kaliteyi azaltır. Her bir doğru ise verim ve kaliteyi artırır." diye konuştu. CİHAN