Almanya lideri doğrudan açıkladı: Ürdün İncirlik için alternatif
Federal Meclis Savunma Komsiyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ve komisyon üyelerinden oluşan bir heyet, IŞİD'e karşı mücadeledeki mevcut duruma ilişkin bilgi almak ve Alman askerlerinin çalışma koşullarıyla ilgili gözlemlerde bulunmak üzere İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek için bir süre önce Türk hükümetinden izin talebinde bulunmuştu.
Ziyaretin 16 Mayıs Salı günü gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak Ankara bu talebi geri çevirdi. Türk hükümetinin bu kararı çarşamba günü Alman mercilere tebliğ ettiği bildirildi.
Kararın kabul edilemez olduğunu ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in konuyu yarın Washington’da diğer NATO üyeleriyle görüşeceğini söyleyen Başbakanlık Sözcüsü Steffen Seibert da, “Parlamenterlerin ziyareti mümkün hale getirilmek zorunda” demişti.
İncirlik'teki Alman askerlerinin alternatif bir lokasyona kaydırılma seçeneğinin değerlendirileceği belirtilirken, Ürdün alternatifinin masada olduğu konuşuluyordu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, milletvekillerini İncirlik’te Alman askerlerini ziyaret etmesinin gerekliliğine dikkat çekere, Ürdün’ün alternatif bir lokasyon olduğunu az önce yaptığı açıklamayla bizzat duyurdu.
İncirlik Üssü'nde ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonuna Tornado tipi keşif uçaklarıyla destek sağlamak amacıyla yaklaşık 260 Alman askeri görev yapıyor.
Ankara ile Berlin arasında İncirlik üzerinden geçen yıl da bir gerilim yaşanmıştı. Bundestag’ın Haziran ayında 1915 Olayları’nı ‘soykırım’ olarak nitelendiren tasarıyı kabul etmesinin ardından Ankara, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemişti.
İki ülke arasındaki ilişkiler, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesi Türk bakanların Almanya'daki etkinliklerinin iptal edilmesi, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'de tutuklanması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nazi ithamları nedeniyle sekteye uğramıştı.