Fransız Milli Meclisi'nde Türk kökenli dernekler tarafından düzenlenen 7. Fransız-Türk Dostluk Yemeği'nde Fransa'ya Türk göçünün 50. yıl etkinliklerinin kapanışı gerçekleştirildi. Ayrıca, Fransa'da başarılı olmuş Türk kökenli girişimcilere ödül verildi.
Geceye katılan Fransız siyasetçiler Türk toplumunun Fransa'ya uyum sağlamayı başarmış, Fransa'daki diğer etnik yapılar arasında örnek bir topluluk olduğunu dile getirdi. Son dönemde yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin de çok güçlü ve tarihi olduğuna dikkat çektiler. Fransalı Türklerin de her iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sunabileceğini vurguladı.
Gecede dünyaca ünlü moda markası Dice Kayek'in kurucuları Ayşe ve Ece Ege kardeşler özel ödül aldı. Ayrıca, Fransa'da iş hayatında başarılı olmuş Laçin İnşaat'ın sahibi Murat Laçin genç girişimci ödülü, Firalis biyomedikal şirketinin kurucusu Hüseyin Fırat inovasyon ödülü, Pro-İnter marketler zincirinin sahibi Salih Asan sosyal sorumluluk ödülü ve Elite Mutfak'ın sahibi Serkan Çayır 'genç ümit' ödülünü aldı.
Türk kökenli girişimcilerin kurduğu Fransa Türk İş Dünyası Federasyonu'nun (FEDIF) Fransız Milli Meclisi'nde 7. kez düzenlediği yemeğe 23 milletvekili ve senatör, 15 yerel yöneticinin yanı sıra çok sayıda yerel yönetici, sanatçı, akademisyen ve sivil toplum temsilcisi katıldı. Türk göçünün 50. yılında 50 faaliyet gerçekleştirme sözü veren FEDIF'in bir yılda 100'den fazla organizasyon gerçekleştirmesi büyük alkış aldı. Fransız vekiller, Fransa'daki Türklerin de iki ülke arasındaki ilişkilere büyük katkı sunabileceğini vurguladı.
Geceye katılan Türk-Fransız Dostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon, FEDIF'in iki kültür ile yaşamak isteyen, proje üreten ve Fransa ekonomisine katkı sunan işadamları tarafından oluşturulduğunu belirtti. Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin güçlü ekonomik bağlardan geçtiğini hatırlattı. Türkiye'deki son dönemde yaşananların da iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verdiğini kaydeden Fransız siyasetçi, ancak Cumhurbaşkanı François Hollande'In Türkiye ziyaretinde konulan 20 milyar Euro'luk ekonomik ilişki hedefinin hala gerçekleştirilebilir olduğuna dikkat çekti.
Ulusal Meclis Dışilişkiler Komitesi üyesi Jean Paul Bacquet, Türk toplumunun Fransa'ya çok iyi entegre olmayı başarmış, diğer etnik gruplara örnek olabilecek bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Fransa'daki Türklerin hem yerel yönetimler hem de ulusal düzeyde Fransa'ya ekonomik katkı sunduğunu söyleyen Jean Paul Bacquet, "Dilinizi, kültürünüzü unutmadan gelecek nesillere aktarın."dedi. Bunun entegrasyon önünde bir engel olamayacağına dikkat çekti.
Yurtdışındaki Fransızları temsil eden Senatör Jean-Yves Leconte, "Bu gece, medyada gösterilenlerin aksine Fransa'ya hizmet eden, yatırım yapan, buluşlar gerçekleştiren yüzde 100 bu toplumun parçası olmuş bir Türk nüfusu olduğunu gördük. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Bu aydınlık yüzleri, topluma katkı sağlayan bu insanları herkesin tanıması gerekiyor." dedi.
Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler Machme Milletvekili ve Remilly sur Lozon Belediye Başkanı Philippe Gosselin, Fransa'nın çok çeşitliliğinin geceye yansıdığını söyledi. FEDIF'ın yemeğinde Fransa'da birçok katkı sağlayan Türkiye asıllı işadamlarının kazanma isteğini gördüğünü kaydetti. En iyi uyumun da çalışarak başarılabileceğini Türk işadamlarının gösterdiğini aktardı. Bazı Türk ya da Fransız politikacılardan kaynaklanan iki ülke arasındaki sıkıtıların da dönemsel olduğunu kaydeden Gosselin, "Yarın bu politikacılar gidecek ama Fransa ve Türkiye var olmaya devam edecek." dedi.
Geniş katılımın olduğu gecede hükümet ve muhalefet parti milletvekillerinin yanı sıra Paris eski Valisi Jean-Pierre Duport, ünlü söz ve bestekar Jean Renard, yurtdışındaki Fransızlardan sorumlu Senatör Jean-Yves Leconte katıldı. Fransa'nın 12 farklı şehrinden 23 milletvekili, 4 senatör ve 12 yerel yönetici gecede yer aldı.
Türkiye-Fransa Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyetçiler (LR) partisi üyesi Damien Meslot, "İki ülke arasında bazen diplomatik tartışmalar olsada ilişkiler çok köklüdür. Ayrıca Türk toplumu Fransa'ya çok iyi uyum sağlamış entegre olmayı başarmış bir toplumdur. Fransa'daki yabancılar arasında örnek bir topluluktur. Türk toplumu ekonomik olarak da Fransa'ya çok iyi entegrasyon sağlamıştır." ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'NİN DİĞER YÜZÜNÜ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Damien Meslot, "Eğer dostsan bazı şeyleri doğru söylemen gerekir, Türkiye sık sık siyasi problemler ve seçimlere dönük politikalarla rehin alınıyor. Bu durum bazen iki ülke ilişkilerini çıkmaza sokuyor. Türkiye'nin Fransa'daki imajına da çok kötü katkı sunuyor. Benim ve bu gecede yer alan milletvekillerinin görevi gerçeği inkar etmeden Türkiye'nin diğer yüzünü göstermesini sağlamak. Türkiye'nin umut verebileceğini de göstermek istiyoruz." dedi.
1992'den sonra ilk kez Türkiye'ye Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ziyaret gerçekleştirdiğini de hatırlatan Bouillon, bugün her iki ülkenin ekonomik ağırlıklı bir siyaseti olduğunu söyledi. Suriye'deki durum sınırlarda yaşananlar iki ülkenin ilişkilerini etkiliyor. Hollande'ın ziyaretinde en öne çıkan ekonomik ilişkilerde 20 milyar dolar hedef konulmuştu. Henüz bu rakamın çok uzağındayız. Ancak birçok Fransız şirketi var. Türkiye'ye yatırım yapan Türk şirketler de Fransa'da yatırım yapmalı. Bu yatırım hem kolay hem de yararlı olur Türk şirketleri için." ifadelerini kullandı.
Rusya ile Türkiye arasındaki yaşanan krize de atıfta bulunan Bouillon, Türk şirketlerin bu süreçte daha fazla Fransa'ya yatırım yapabileceğini kaydetti. Fransa'nın Türk şirketlerini, ve patronları ağırlamaya hazır olduğunu söyledi. Fransa'da çok güçlü bir Türk nüfusunun da bulunduğunu belirten Bouillon, yetişmiş ve dinamik Türk toplumunun bu şirketlere katkı sunabileceğini söyledi.
Fransız Milli Meclisi'nde düzenlenen Türk-Fransız Dostluk Yemeğine Türk kökenli Fransız sivil toplum örgütleri damgasını vurdu. 8 Nisan 1965'te Türkiye ve Fransa arasında imzalanan ilk iş gücü alımı antlaşmasının 50. yıldönümü vesilesiyle bu yıl gerçekleştirilen anma etkinliklerinin de kapanışı gerçekleştirildi. 25 derneğin kurduğu 50. yıl kolektifi 2015 yılı boyunca 22 farklı şehirde 150 etkinlik düzenlemişti. CİHAN