FT: Erdoğan, medya üzerindeki kontrolü artırıyor


İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times, Türkiye'de Koza İpek Holding'e yapılan polis baskınlarını ve geçen hafta Diyarbakır'da İngiliz vatandaşı iki gazetecinin tutuklanmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın medya üzerindeki kontrolü giderek artması olarak değerlendirdi.

Gazetenin İstanbul'daki uluslararası ilişkiler editörü David Gardner imzası taşıyan haber, "Erdoğan seçim öncesi eleştiriler bastırmak için medya üzerinde kontrolü artırıyor" başlığıyla verildi.

Haberde, son yaşanan gelişmeler Aralık 2014'te Zaman Medya Grubu'na yönelik yapılan operasyonlara benzetildi.

"ERDOĞAN SEÇİM İÇİN HER ŞEYİ GÖZE ALMIŞ"

Gazete, 1 Kasım'da tekrar yapılacak genel seçimde Erdoğan'ın, AK Parti'nin çoğunluğu kazanmak için her şeyi göze aldığını öne sürdü. Türkiye'nin zor durumdaki gazetecilerinin ise Erdoğan'ın muhalif sesleri susturmak istediğinden şüphe duymadığını vurguladı.

Finacial Times, Türkiye'de işine son verilen bir yorumcunun, ABD merkezli VICE NEWS haber kuruluşunda çalışan iki gazetecinin Diyarbakır'da tutuklanmasını, son zamanlarda Ankara ve PKK arasında artan gerilime ve Kürt sorununa dair konulara, uluslararası medyanın karışmaması üzerine bir uyarı niteliğinde olduğunu yazdı. Haberde, tutuklu gazetecilerin durumunu El Cezire gazetecilerinin Mısır'da yaşadıklarına benzetenler olduğu belirtildi.

Haberde, Haziran ayında düzenlenen genel seçim sonucu AK Parti'nin, parlamentoda 18 sandalye kaybederek çoğunluğu elden kaçırdığı ve Erdoğan'ın planladığı başkanlık sisteminin yürürlüğe sokulamadığı da aktarıldı. Son yapılan kamuoyu anketlerine göre gelecek seçimde AK Parti'yi daha iyi bir sonucun beklediğine dair bir işaret olmadığı kaydedildi.

TÜRKİYE'DE BAĞIMSIZ MEDYA VAHİM DURUMDA

Öte yandan gazete, Türkiye'de bağımsız medyanın vahim durumda olduğunu vurguladı. ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House'un 2013 yılından beri Türkiye'de basının özgür olmadığı tespiti hatırlatıldı.

Haberde son olarak, Gezi Parkı protestolarından sonra toplam 300 gazetecinin işten çıkarıldığına, televizyon kanallarına ise geçen yıl 254 kez ceza kesildiğine değinildi.

Gazete ayrıca, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın, Mayıs ayında Türk istihbaratının Suriyeli isyancılara silahlar teslim ettiğinin kanıtı olarak öne sürülen görüntülerin ortaya çıkardıktan sonra casuslukla suçlandığını, geçen ay Milliyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel'in Cumhurbaşkanı'nın Suriye politikasına yönelik Twitter hesabından attığı ileti nedeniyle işten çıkarıldığını ve kuruluşa çalışan 8 kişinin daha geçen hafta işten çıkarıldığını da ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber FT: Erdoğan, medya üzerindeki kontrolü artırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER