Dünya liderleri, zirve sonunda yayınlanacak sonuç bildirgesinin basına sızan taslağında terörle mücadelede birlikte hareket etme vurgusu yaptı.
Dünyanın en zengin 20 ekonomisine yön veren liderlerin bu yıl Antalya'da gerçekleştirilen yıllık zirvesi, dün yoğun güvenlik önlemleri altında başladı. İki gün sürecek zirvenin yapıldığı Regnum Carya Otel'e gelen dünya liderleri, zirve öncesinde aile fotoğrafı çektirdi. Zirvenin ev sahibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, liderleri otel önünde hazırlanan platformda karşıladı. Erdoğan ile tokalaşan liderler, aile fotoğrafı çekimi için beklerken, ayaküstü sohbet etti. Zirve oturumlarında, ikili görüşmelerde, koridorlarda konuşulan tek konu ise Paris terör saldırısı ve terör örgütü IŞİD'le mücadele oldu. Her ne kadar ekseriyetle ekonomi ağırlıklı olan zirvenin bu kez Suriye iç savaşı ve IŞİD'e odaklanacağı daha önceden bilinse de örgütün 129 kişiyi katletmesinden sonra diğer tüm başlıklar gölgede kaldı.
Erdoğan ve Obama görüştü
Bütün konuşmalarında terörü kınayan ifadeler kullanan liderlerin hiçbiri, IŞİD'e yönelik mücadeleyi yoğunlaştırma yolunda herhangi somut bir teklif ise ortaya koymadı. Erdoğan'la ikili bir görüşme yapan ABD Başkanı Barack Obama, görüşmenin ardından yapılan ikili basın toplantısında sözlerine Fransız halkıyla dayanışma içinde olduklarına yönelik ifadelerle başladı. G-20 Zirvesi'ne ‘güzel Antalya'da ev sahipliği yapan Türk halkına teşekkür eden Obama, “Ankara ve Paris'te masum insanları hedef alan saldırılar sadece Türkiye ve Fransa'ya değil, medeni dünyaya yapılmıştır.” diye konuştu. “Türkiye hem Suriye hem de Irak'ta IŞİD ya da DAEŞ'in aktivitelerini takip konusunda ABD ve koalisyonun diğer üyelerinin iyi bir ortağı oldu.” diyen ABD Başkanı, 129 kişinin ölümüne yol açan saldırıların faillerini yakalayıp adalete teslim etmek konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Suriye ve Ukrayna krizlerinde birbirleriyle savaşan farklı taraflara destek veren ABD ile Rusya'nın devlet başkanları, planlanmış bir görüşme olmamasına rağmen Antalya'da ayaküstü bir görüştü. Obama ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin, çalışma yemeği esnasında birer Rus ve Amerikalı üst düzey danışmanın eşliğinde sessizce konuştu.
G-20 öncesinde BRICS'in diğer üyeleri Çin, Rusya, Hindistan ve Brezilya ile birlikte bir ‘mini zirve' gerçekleştiren Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ise Paris saldırılarını kınarken diğer yandan terör saldırılarını Avrupa'daki mülteci krizine bağlamanın yanlış olduğunu ifade etti. Zuma, terörizme kalıcı bir çözüm bulunması için terörü doğuran nedenlerin tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Paris saldırılarına verilecek cevabın ‘hukuk sınırları' içerisinde kalması uyarısında bulundu.
Sonuç bildirgesinde ‘terörle ortak mücadele' vurgusu
Bugün sona erecek iki günlük liderler zirvesinin sonuç bildirgesinin taslağı, basına sızdı. Taslağa göre, G-20 liderleri, Paris'teki alçakça terör saldırılarını kınayarak, terörle mücadelede birlikte hareket etme taahhüdünde bulunuyor. Yabancı terör savaşçılarının ülkeler arasındaki hareketlerinden duyulan endişeyi dile getiren taslak metinde, sınır ve havayolu güvenliğinin artırılacağı belirtiliyor. Ayrıca terör gruplarının mali kaynaklarının kesilmesi için işbirliği, istihbarat paylaşımı ve hesapların dondurulması gibi uygulamaların süreceği kaydediliyor. Taslakta ayrıca mülteci krizinin koordinasyon içerisinde ele alınması gereken global bir sorun olduğunda da genel olarak mutabık olunduğu vurgulanıyor. Mülteci krizinin global bir sorun olarak kabul edildikten sonra mali dayanışma sağlanması için özellikle Türkiye ve Avrupa ülkelerinin ısrarcı olduğu konuşuluyor. Çin, Hindistan ve Rusya ise bu girişime soğuk duruyor. Taslak metnin henüz tüm üyeler tarafından kabul görmediği belirtiliyor.