Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'le ilgili iddianamede iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30 yıl hapis istenmesini "Şok edici bir gelişme. İyi ki idam cezası kaldırılmış. Orantısız şiddetten sonra orantısız ceza talebini de gördük." sözleriyle değerlendirdi.
Bilgin,hem anayasaya hem de uluslararası hukuka göre iktidarların insan haklarına saygılı olmak, hukuku üstün tutmak ve basın ve ifade özgürlüğü dahil kişisel özgürlükleri sağlamak ve korumakla yükümlü olduklarını hatırlatarak, "Gelişmeleri gördükçe, kendimizi bugün buysa biz yarından korkuyoruz demek zorunda hissediyoruz." dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, gazeteciler hata yapmaz, yargılanamaz diye bir iddiada bulunmadıklarını ama sadece yazdıklarından ötürü basın mensuplarının idam cezasının yerine getirilen iki kez ağırlaştırılmış müebbetle, 30 yıl ağır hapisle yargılanmasını kabul etmenin mümkün olmadığını kaydetti. Nazmi Bilgin, şunları kaydetti: "Ne yapmış bu arkadaşlarımız? Haber yazmışlar. Başka ne yapmışlar? Başka hiç bir suçlama yok haklarında. İstenen ceza ortada. Hani kanunlar önünde orantılılık. İyi ki idam cezası kaldırılmış." dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Türkiye'nin hukukun üstünlüğüne saygılı bir hukuk devleti olduğunun hatırlanması gerektiğinin altını çizdi.
"ŞİMDİ NİYE HAPİSTEKİ GAZETECİLERİ ZİYARET EDEMİYORUZ"
Hapisteki gazetecileri ziyaret için Adalet Bakanlığı'na yapılan izin başvurularının uzun bir süre cevaplanmadıktan sonra reddedilmesini de kınayan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece Dündar ve Gül arkadaşlarımız değil, hapisteki tüm gazetecilerin gazeteci örgütlerince ziyaret edilmelerine izin verilmesini talep ediyoruz."
Nazmi Bilgin daha önceki yıllarda Silivri'de özgürlüklerinden mahkum bırakılan gazetecileri düzenli olarak ziyaret ettiklerini hatırlatarak, "Bu ziyaretlerimizin önemini değerli üyemiz Mustafa Balbay'ın özgürlüğüne kavuştuktan sonra yaptığı teşekkür ziyaretinde 'Her ziyaretiniz adeta yarı beraat gibiydi, bize moral aşıladı, örgütlülüğümüzle gururlandırdı' sözleriyle daha iyi anladık. Şimdi niye hapisteki gazetecileri ziyaret edemiyoruz?Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın cevap vermesini talep ediyoruz." diye konuştu.
BİLGİN: ÇOK ENDİŞELİYİZ
'Ben yaptım oldu' anlayışının veya 'inisiyatif alma' adı altında 'mevzuatın göz ardı edilmesinin' en üst düzeyde tavsiye edilir olmasının ülkeyi uçuruma itildiğinin gösterdiğini kaydeden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: "Endişeliyiz, çok endişeliyiz. Ancak her şeye rağmen yargıya Türk yargıçlarına güveniyor, hukukun üstün geleceğine inanıyoruz. Hukuk bir gün herkese lazım olacak."
CİHAN