Aydın Ticaret Borsası (ATB) tarafından, gazetecilere yönelik zeytinyağı tadım paneli düzenlendi. ATB Laboratuvar Müdürü Burcu Keser, burada yaptığı konuşmada zeytinyağının kalitesi, aroması, asit oranı ve tadının nasıl anlatılacağı hakkında bilgi verdi. En kaliteli ve sağlıklı yağın, 30 derecenin altında sıkılanlar olduğunu söyledi.
Kaliteli ve sağlıklı bir zeytinyağı elde etmek için meyvenin zarar görmemesi, toplanan zeytinlerin bekletilmeden sıkılması gerektiğini belirten Keser, kamuoyunda natürel sızma tabir edilenlerin, bozulmamış yağ olduğunu vurguladı. Kaliteli zeytinyağı için toplama, sıkma ve saklamanın önemine değinerek, "Zeytin zarar verilmeden toplanmalı, 30 derecenin altında sıkılmalı. Serin ve ışık görmeyen yerde saklanmalı. Saklama kapları da önemli; cam şişelerde saklanacaksa renkli şişeler tercih edilmeli." dedi. Karışım olmayan, kaliteli ve sağlıklı zeytinyağının tadarak belirlenebileceğini ifade eden Burcu Keser, "Zeytinyağının kokusu, tadı, rengi önemli. Zeytinyağını anlayabilmek için önce kokusuna bakmak, bir miktar ağza alarak çalkalamak, dışarıdan hava alarak verdiği tadı iyi anlamak gerekir. Zeytinyağını ağzınıza aldığınızda tadı, aroması anlaşılır. Bir miktar yuttuğunuzda da daha iyi anlarsınız." şeklinde konuştu.
Uygulamalı olarak zeytinyağı tadımı yapılan panelde gazeteciler, çeşitli numunelerle deneyerek tadım yapmayı öğrendi. Panele katılan ATB Başkanı Adnan Bosnalı da kaliteli zeytinyağı üretmek ve dünyayla rekabet için zeytinyağı fabrikası sahiplerinin eğitilmesi gerektiğini söyledi. Fabrikaların, ideal sıcaklığın iki katına kadar ısıtılmış suyla yağ çıkardığını belirten Bosnalı, "Zeytinyağı fabrikalarında, 60 derecede zeytinyağı sıkımı yapıyorlar. Ne kadar sıcak olursa o kadar yağ çok çıkar sanıyorlar. Bu yanlış. Kuyumcusu, avukatı zeytinyağı fabrikatörü oldu. Zeytinyağı fabrikası sahipleri bu konuda eğitilmeli. Zeytinyağı fabrikalarımızda, yağ sıkma konusunda daha dikkatli olunmalı." dedi. Panel sonunda gazetecilere sertifika verildi. CİHAN