SAMANYOLUHABER- Para ve hisse senedi piyasalarının denetim ve teftişinden sorumlu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ilginç kararlara imza atıyor.
12 Mart’ta yatırım fonlarının kurucular tarafından geri alınabilme sınırını kaldıran ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanlığın yaptığı Türkiye Varlık Fonu’na sınırsız satış imkânı veren SPK şaşırtmaya devam ediyor.
VARLIK FONU'NDAKİ HER ŞİRKET SATILABİLİR
Varlık Fonu’na devredilen Türk Hava Yolları, Halkbank, BOTAŞ, Çaykur, Borsa İstanbul, Türk Telekom ve PTT gibi kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) satışının önünü açan karardan bir gün sonra likit fonlar olarak bilinen para piyasası fonları için “asgari yüzde 50 banka mevduatı” mecburiyeti getirildi.
BANKALARA 15 MİLYAR TL SICAK PARA
Azami yüzde 10 olarak uygulanan oranın yüzde 50’ye çıkarılması ile bankalara kaynak aktarılacak. Bir başka ifadeyle 30 milyar TL’yi bulan para piyasası fonlarından 15 milyar TL banka mevduatlarına kaydırılacak.
Hükümetin batık kredilerin artması sebebiyle zor günler geçiren bankalara SPK üzerinden geçici bir rahatlama imkânı sağlamayı hedeflediği belirtiliyor.
Merkez Bankası verilerine göre toplam batık kredi tutarı şubat sonunda 101 milyar TL’ye ulaştı.
TEK KALEMDE ZİRAAT’E SENELİK 36,5 MİLYON TL ZARAR
SPK portföy yönetim şirketlerinin aldığı yönetim ücretlerini yarıya indirdi. Her kurum halihazırda ne alıyorsa yarısını alacak.
Para piyasası fonlarında yıllık yüzde 1,1 civarında bulunan yönetim ücretleri, portföy yönetim şirketi ile fon dağıtımını yapan banka arasında paylaştırılıyordu.
Sektörünün büyüklüğü 30 milyar TL olduğu düşünüldüğünde banka ve şirketler için yıllık 147 milyon TL gelir kaybı olacak.
En fazla zarara ise Ziraat Bankası’nın iştiraki Ziraat Portföy maruz kalacak. 6,5 milyar TL büyüklük ile yüzde 22 pazar payına sahip olan Ziraat Portföy yıllık 32,5 milyon TL gelirden mahrum kalacak.
Piyasada faaliyet gösteren fonların idarecilerinin bile gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlandığında haberdar olduğu SPK kararları 15 Mart itibarıyla yürürlüğe girecek.